
Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2016
Nästan åtta år gammalt, källarmoget Meursault från den enskilda vingården Le Limozin. Och i glaset fräsch som en vårhare!
Toppläget Le Limozin är fördelaktigt placerat precis under Les Genevrières 1er Cru, som av alla anses vara den näst finaste terroiren i hela Meursault.
Michel Caillots intensiva vita Bourgogne kommer från 35-åriga chardonnayrankor och lagras 18 månader på ekfat, där den fina jästfällningen rörs om i vinmakarens djupa, svala källare i Meursault...
Michel Caillot gör Meursault i kultklass. Som brorson till Pierre Morey, som var källarmästare på Domaine Leflaive under 20 år, har han lärt sig av mästaren i branschen.
Vinerna efterfrågas av sommelierer på världens bästa restauranger och recenseras nästan aldrig... Ovanstående toppbetyg från Wine Spectator är på papperet ett föråldrat undantag som ändå ger en tydlig indikation på toppkvaliteten...
Det säger allt om kvaliteten att "lillebror", Michels "vanliga" Meursault, serveras på New Yorks 3-stjärniga Michelin-restaurang Le Bernardin, där bara det bästa är gott nog och där man betalar över 200 kronor - per glas!
.......
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, fågel och vitt kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Nordsjöost. Servera vid 10–13 °C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2016?
Le Limozin presenterar sig elegant gyllene i glaset... Näsan tecknar koncentrerade och vackert nyanserade aromer av jasmin, salt citrus, päron, mandarin, våt kalksten, saftiga nektariner, kvitten, smör, hasselnötter, torkad ananas och crème brûlée... I munnen är Meursaulten först klassiskt smörigt krämig innan den dansar på tungan med en frisk och mineralisk smak. Det här är helt enkelt Meursault i världsklass och en av de mest nyanserade vita bourgognerna vi har haft i glaset på länge. Komplex fatkrydda, perfekt munrengörande avslut som fortsätter och fortsätter och fortsätter ... Utmärkt! Drick nu eller spara i över 15 år från skördeåret.
Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2016 passar bra till...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener