Tillbaka

Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2017

Frankrike

Frankrike, Bourgogne

13% alk.

75 cl

1 fl. per st.
1 424,95 SEK
6 fl. per st.
1 199,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Beställ före

5 timmar 14 min

så skickar vi det idag!

Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2017

Frankrike

Frankrike, Bourgogne

13% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"96 point. Ekstraordinær Meursault med lidt alder ... Der er en imponerende kompleksitet mellem den rene (og stadig friske) Chardonnay, de aldersprægede noter med noget sødme og nøddeagtigt og fadlagringens krydrede og cremede tilføjelser." - Flaskehalsen(tidl. årg.)

"96 point. Ultraklassisk Meursault der har fået nok flaskemodning til at åbne op for alt hvad den har at byde på ... Virkelig flot balance og en vin med stor kompleksitet. Svært ikke at blive betaget af!" - Winewherever, Rasmus Christensen(tidl. årg.)

"96 point. Det er den brede motorvej, for denne Meursault fylder og larmer fra start til slut, men jeg elsker det ...Der er sgu svært ikke at blive begejstret" - Houlberg(tidl. årg.)

Vi kan knappt tro det ... Vi har lyckats lägga vantarna på en mikro-lott av single-lot Meursault från den ultimata samlarårgången 2017. Med hela 97 poäng i Robert Parkers årgångstabell är 2017 en av de allra bästa vita Bourgogne-årgångarna någonsin!

Den nästan åtta år gamla Meursaulten kommer till och med från den enskilda vingården "Le Limozin", som gränsar till Meursaults dyraste och mest eftertraktade 1er Cru, Les Genevrières 1er Cru och Les Charmes.

Michel Caillot gör kultförklarad Meursault. Som brorson till Pierre Morey, som var källarmästare på Domaine Leflaive i 20 år, har han lärt sig av en av branschens mästare. Michels intensiva vita Bourgogne kommer från 35-åriga Chardonnay-stockar, och paradnumret lagras 18 månader på fat, där den fina jästen rörs om i vinmakarens djupa, kalla källare i Meursault...

Medan många producenter inte kan vänta med att få ut sina viner på marknaden för några dollar, låter Michel tålmodigt sina Meursault mogna 2, 3 och 4 år innan de släpps.

"Le Limozin" och resten av Caillots viner plockas upp av sommelierer på världens topprestauranger och recenseras nästan aldrig... Ovanstående toppbetyg från Wine Spectator är ett föråldrat undantag som ändå ger en tydlig indikation på toppkvaliteten...

Det säger allt om kvaliteten att "lillebror", Michels "vanliga" Meursault, serveras på New Yorks 3-stjärniga Michelinrestaurang Le Bernardin, där bara det bästa är gott nog, och där man betalar över 200 kronor - per glas. per glas!

Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel och vitt kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Nordsjöost. Servera vid 10-13°C

1 fl. per st.
1 424,95 SEK
6 fl. per st.
1 199,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Beställ före

5 timmar 14 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2017

96 Point(tidigare årgång)

Flaskehalsen

OVERFLOD AF KOMPLEKSITET OG NUANCER: Ekstraordinær Meursault med lidt alder. Nogle gange er de rigtig store hvidvine lidt besværlige at gå til. De kan være så propfulde af spændende nuancer, at det bliver for Der er en imponerende kompleksitet mellem den rene (og stadig friske) Chardonnay, de aldersprægede noter med noget sødme og nøddeagtigt og fadlagringens krydrede og cremede tilføjelser. meget af det gode. Michel Caillot har med denne vidunderlige enkeltmarksvin formået at lave en eksklusiv klassevin, der samtidig er helt nede på jorden og nem at forstå. Le Limozin er en mark i Meursault-området, så vi har altså at gøre med en sjælden vin, der er dyrket med største respekt for de særlige forhold, der gør sig gældende på lige netop denne mark. Det kan mærke og fornemme – og man kan fornøje sig med det, både hvis man er ultranørdet og vil på opdagelse i Meursaults finurligheder, og hvis man som mere utrænet smager vil opleve en hvidvin, der kan noget helt ekstraordinært.

96 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Ultraklassisk Meursault der har fået nok flaskemodning til at åbne op for alt hvad den har at byde på. Grønne æbler, syltede ingefær, smør og ristede græskarkerner. Den har en cremet tekstur, masser af frugt og en syre, der føles intens i munden. Virkelig flot balance og en vin med stor kompleksitet. Svært ikke at blive betaget af! 96P

96 Point(tidigare årgång)

Houlberg

Sådan for pokker ... fadtung,. fadfed, fadlækker og uimodståelig aroma med både ristede nødder, hasselnødder, Nutella, nougat og som med 2015'eren også skumfidusser i vaniljecreme samt en fed eksotisk frugt med ananas, abrikos, mango, lidt dåsepærer og grillet citron. Det er den brede motorvej, for denne Meursault fylder og larmer fra start til slut, men jeg elsker det. Smagen kan heller ikke holde sig midt på vejen, for den fylder, men det er på den fede måde med rabalder, støj og smørlækker larm, lidt røg, fedme og cremet med en grovsyrlig smag, godt med citroner, en smule syltede citroner og umodne grønne æbler. De giver vinen godt med syrlig bid, rygrad ... faktisk så meget, så både englene klapper deres vinger sammen og det hviner i emaljen på tænder. Der er sgu svært ikke at blive begejstret ... så det gør jeg ... 96 point. Forhandles af Supervin, hvor prisen er 949,95 kr., mens du ved køb af 6 flasker kan købe vinen til 799,95 kr. Vinanmeldelse 6/7

Hur smakar Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2017?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

Le Limozin från kultårgången 2017 presenterar sig med en perfekt Meursault-gyllene färg i glaset... Nosen är allt man drömmer om i en stor, fatlagrad och källarmognad Meursault. Underbart komplex med toner av jasmin, smakrik citrus, päron, mandarin, våt kalksten, saftiga nektariner, kvitten, smör, hasselnötter, torkad ananas och crème brûlée... I munnen är Meursaulten först klassiskt smörig och krämig, innan den dansar på tungan, frisk och mineralisk. Det här är helt enkelt Meursault i världsklass och en av de mest nyanserade vita bourgognerna vi har haft i glaset på länge. Komplex fatkrydda, perfekt munrengörande avslut som bara fortsätter och fortsätter och fortsätter... Meursault i magisk mästarklass från drömåret 2017! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Aprikos

Tasting Note Icon

Ananas

Tasting Note Icon

Flintesten

Tasting Note Icon

Honungsmelon

Tasting Note Icon

Vanilj

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2017 passar bra till...

Om Domaine Caillot

”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker

Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.

År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.

Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.

Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.

Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.

I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.

Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2017

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+15 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter