
Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2017
Vi kan knappt tro det ... Vi har lyckats lägga vantarna på en mikro-lott av single-lot Meursault från den ultimata samlarårgången 2017. Med hela 97 poäng i Robert Parkers årgångstabell är 2017 en av de allra bästa vita Bourgogne-årgångarna någonsin!
Den nästan åtta år gamla Meursaulten kommer till och med från den enskilda vingården "Le Limozin", som gränsar till Meursaults dyraste och mest eftertraktade 1er Cru, Les Genevrières 1er Cru och Les Charmes.
Michel Caillot gör kultförklarad Meursault. Som brorson till Pierre Morey, som var källarmästare på Domaine Leflaive i 20 år, har han lärt sig av en av branschens mästare. Michels intensiva vita Bourgogne kommer från 35-åriga Chardonnay-stockar, och paradnumret lagras 18 månader på fat, där den fina jästen rörs om i vinmakarens djupa, kalla källare i Meursault...
Medan många producenter inte kan vänta med att få ut sina viner på marknaden för några dollar, låter Michel tålmodigt sina Meursault mogna 2, 3 och 4 år innan de släpps.
"Le Limozin" och resten av Caillots viner plockas upp av sommelierer på världens topprestauranger och recenseras nästan aldrig... Ovanstående toppbetyg från Wine Spectator är ett föråldrat undantag som ändå ger en tydlig indikation på toppkvaliteten...
Det säger allt om kvaliteten att "lillebror", Michels "vanliga" Meursault, serveras på New Yorks 3-stjärniga Michelinrestaurang Le Bernardin, där bara det bästa är gott nog, och där man betalar över 200 kronor - per glas. per glas!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel och vitt kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Nordsjöost. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2017?
Le Limozin från kultårgången 2017 presenterar sig med en perfekt Meursault-gyllene färg i glaset... Nosen är allt man drömmer om i en stor, fatlagrad och källarmognad Meursault. Underbart komplex med toner av jasmin, smakrik citrus, päron, mandarin, våt kalksten, saftiga nektariner, kvitten, smör, hasselnötter, torkad ananas och crème brûlée... I munnen är Meursaulten först klassiskt smörig och krämig, innan den dansar på tungan, frisk och mineralisk. Det här är helt enkelt Meursault i världsklass och en av de mest nyanserade vita bourgognerna vi har haft i glaset på länge. Komplex fatkrydda, perfekt munrengörande avslut som bara fortsätter och fortsätter och fortsätter... Meursault i magisk mästarklass från drömåret 2017! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Ananas
Flintesten
Honungsmelon
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2017 passar bra till...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener