





Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2018
Mellan 2 av världens främsta Meursault-vingårdar, Les Charmes och Les Genevrieres 1er Cru... Därifrån skapar Michel Caillot sin magiska single vineyard Meursault "Le Limozin", tidigare topprankad med 3 x 96 poäng!
"Le Limozin" är förmodligen den mest värdefulla enskilda vingården "Villages" i Meursault eftersom den gränsar till 1er Cru Genevrieres och 1er Cru Les Charmes, som båda producerar några av de största och dyraste Bourgogne-vinerna i världen.
Genom vårt starka nätverk i Bourgogne har vi fått tillgång till extremt sällsynta partier från kultproducenten Michel Caillot, en av Meursaults absoluta elit.
Michel Caillot gör kultklassade Meursault. Som brorson till Pierre Morey, som var källarmästare på Domaine Leflaive i 20 år, har han utbildats av en av branschens mästare. Michels intensiva vita Bourgogne kommer från 35-åriga Chardonnay-stockar, och vinet har lagrats på fat i hela 18 månader med regelbunden omrörning av jästresterna (batonnage) i vinmakarens djupa och svala vinkällare i Meursault ...
Släpps först efter 6,5 års källarmognad!
I källaren gör Michel Caillot något som skiljer honom från Coche Dury, Comtes Lafon och alla andra kultnamn i Meursault. Michel låter "Le Limozin" mogna i hela 5 år i kontakt med jästfällningen i ståltankar, varifrån vinet utvecklar en smakmagi som ytterligare förstärks av 18 månader på fina franska ekfat. Så vi talar om 6,5 års Meursault-mognad FÖRE RELEASE!
Detta tillvägagångssätt är unikt, och förutom att det ger vinet en särskild komplexitet är det också ett mycket effektivt sätt att undvika oxidation.
Michels magiska Meursault plockas upp av sommelierer på världens främsta restauranger – inklusive det 3-stjärniga Michelin-templet Le Bernadin, som utsetts till världens bästa restaurang... Här serverades "lillebror" nyligen för 200 DKK per glas.
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, fågel och vitt kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Nordsjöost. Servera vid 10–13°C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2018?
Le Limozin 2018 är knivskarp i glaset med en perfekt Meursault-gyllene färg. Nosen är allt man drömmer om i en stor, fatlagrad och källarlagrad Meursault. Underbart komplex med toner av jasmin, smakrik citrus, päron, mandarin, våt kalksten, saftiga nektariner, kvitten, smör, hasselnötter, torkad ananas och crème brûlée. I munnen är Meursault först klassiskt smörig och krämig för att sedan dansa på tungan med friskhet och mineralitet. Det här är helt enkelt Meursault i världsklass och en av de mest nyanserade vita bourgognerna vi haft i glaset på länge. Komplex fatkrydda, ett perfekt munrengörande avslut som bara fortsätter och fortsätter. Meursault i en magisk mästarklass från Michel Caillot! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Ananas
Flintesten
Smör
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2018 passar bra till...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener