





Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018
Med sin perfekt belägna terroir, “mid-slope” i linje med Grand Cru Montrachet och Chevalier-Montrachet, är det knappast förvånande att Les Folatières hyllas som ett av de finaste lägena i Puligny-Montrachet. Faktiskt är det den 1er Cru som kommer närmast Grand Cru enligt Robert Parker.
Lägesnamnet Folatières är härlett från ”folle terre”, på engelska ”crazy soil”, vilket stämmer väl med det ofta branta terroiren som ökar risken för erosion av jordmånen.
Även om priserna speglar världsklass behöver du inte betala 5 000 kronor hos Domaine Leflaive, eller det tiodubbla hos Leroy Domaine d'Auvenay, för att uppleva storheten i en Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières.
Som nevö till Pierre Morey, som i 20 år var källarmästare hos världsberömda Domaine Leflaive just i Puligny-Montrachet, har Michel Caillot lärt av den bäste.
Domaine Caillot har ingen hemsida. Ingen marknadsföringsbudget. Enda fokus är kvalitet, och åter kvalitet. Vinerna recenseras ytterst sällan... men när det sker slår det alla Bourgogneentusiaster med förvåning!
Vinifieringen är också unik. Michel Caillot framställer sin Folatières av druvor från 45 år gamla vinstockar och släpper den först efter sex års mognad. I detta fall ligger vinet två år på ekfat (25 % nya), två år på tank och två år på flaska före lansering.
Genom varsam rotation av faten fulländar Michel sin mineraliska Puligny med smörig fyllighet och rostad komplexitet… Vi har tilldelats ynka 30 flaskor!
Njut den till stekt fisk och skaldjur, fjäderfä och ljust kött, sushi, krämiga svamprätter samt nötiga ostar. Servera vid 10–13°C
Hur smakar Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018?
Domaine Caillot Puligny Montrachet 1er Cru Folatières 2018 fyller elegant gyllene och vackert vibrerande i glaset… Doften är darrande mineralisk med våta stenar, flinta och salt grapefrukt, som ger utrymme för honung, smör, persika, mandarin och ananas samt komplexa toner av smör, toast, rök och rostade hasselnötter från fatlagringen. I munnen är det vita vinet mjukt med en krämig, silkeslen textur; Puligny-Montrachets intensiva, raffinerade, mineraldrivna profil dansar över tungan. Kraft och finess. Frisk mineralitet, lätt smörighet och nötkryddad komplexitet. Detta är vit Bourgogne i absolut världsklass. Drick nu, eller lagra i över 15 år efter skörden.
Smaknoter
Persika
Grapefrukt
Nötter
Smör
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018 passar bra till...
Hur är Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018 framställt?
Vinet är framställt av 100 % Chardonnay. Michel Caillot selekterar druvorna från 45 år gamla vinstockar på kalkstensrika 1er Cru La Folatières, som ligger "mid slope" i linje med Grand Cru Montrachet och Chevalier-Montrachet. Tack vare Caillots svala källare på 13–15 °C varar jäsningen betydligt längre än normalt, ända in i april efter skörden. Michel låter sin luxuösa Bourgogne lagras i 24 månader på ekfat, varav 25 % helt nya. I stället för att göra traditionell omrörning av jästfällningen låter Michel faten rotera. På så sätt undviker han risken för oxidation av vinet (toner som tidigare har varit en utmaning i vit Bourgogne). Därefter dras vinet om för vidare lagring i 2 år på ståltank samt i 2 år på flaska före lansering.
Druvor
ChardonnayOm Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















