
Domaine Caillot Santenay Blanc Les Bras 2017
”92 point. Incredible quality for a Santenay. A sexy white from a young, "artsy'' Meursault producer” – Wine Spectator (tidigare årgång)
”97 points. Extraordinary” – Robert Parker Vintage Chart (årgångstabell - white Burgundy 2017)
92 points. Thick, ripe, rich and oozing tropical, honey and mineral character, with the feel of extra virgin oil. Seamless, with great citrus intensity to cleanse the palate on the finish. Incredible quality for a Santenay. A sexy white from a young, "artsy'' Meursault producer. - Wine Spectator - (årgångsbedömning)
Ovanligt källarparti från Bourgognes suveräna drömårgång 2017 – stor ekfatslagrad Chardonnay direkt från Meursault-kultproducenten Michel Caillot.
Om du inte är sugen på att betala 600 kronor för en Meursault, lägg då tryggt denna Santenay från läget ”Les Bras” i varukorgen. Även om 90 % av produktionen i Santenay går till rött vin, är det unika lieut-dit ”Les Bras” känt för att göra förtrollande vita viner i appellationens sydöstra hörn. Här råder Michel över vinrankor ända från 1930 som ger Chardonnay-nektar i världsklass.
När vi skriver ovanligt menar vi det. Michel Caillot släpper nämligen först detta vin efter 6 års mognad! Innan dess har det tillbringat 12 månader på 228-liters ekfat, där Michel varsamt roterar faten så att jästresterna ger smörig fyllighet och croissant-komplexitet åt vinet. Därefter får vinet ytterligare smakdjup under 5 år med jästresterna i ståltank innan buteljering. Seriöst, vem gör sånt?
Det är precis denna noggrannhet och perfektionism som gjort Michels viner högt eftertraktade av sommelierer och Michelin-restauranger världen över. Som brorson till Pierre Morey, som i 20 år var källarmästare för världsberömda Domaine Leflaive, har Michel lärt sig från den bästa. Han har ingen webbplats. Ingen marknadsföringsbudget. Enda fokus är kvalitet och åter kvalitet.
Luta dig tillbaka och häll upp ett stort glas… Njut av smör, nötter, vanilj, vibrerande citrusmineralitet, honung och tropisk frukt i en underbar Chardonnay-symfoni… Läget Les Bras gör helt enkelt narr av många betydligt dyrare rivaler från Meursault och Chassagne-Montrachet.
Nu har vi fått tag i ett mikroparti från 2017-årgången, som med 97/100 poäng på Robert Parkers årgångstabell ALDRIG har blivit överträffad. Gläd dig!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel och ljust kött, krämiga svamprätter samt nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Vesterhavsost. Servera vid 10–13°C
Hur smakar Domaine Caillot Santenay Blanc Les Bras 2017?
Vid upphällning är den elegant gyllengul och vackert vibrerande i glaset. Doften är friskt sprudlande med aromer av honung, jasmin, rökig flinta, saltade grillade citroner, persika, kvitten och ananas, som fint öppnar sig mot toner av smör, crème brûlée och perfekt rostade hasselnötter efter de många åren på ekfat och på flaska. Len med en krämig, silkeslen textur och en intensiv, raffinerad fruktprofil. Kraft och finess i balans. Frisk mineralitet och mogen komplexitet. En stor vit Bourgogne som lämnar Meursault och Chassagne-Montrachet i skuggan trots att priset är en tredjedel! Drick nu eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Flintesten
Honungsmelon
Smör
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Caillot Santenay Blanc Les Bras 2017 passar bra till...
Hur är Domaine Caillot Santenay Blanc Les Bras 2017 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Chardonnay, som Michel Caillot selekterar från vinstockar upp till 94 år gamla på den svala och kalkstensrika monopolen Les Bras, som gränsar direkt till 1er Cru La Fussière. På grund av Caillots svala källare på 13–15 °C varar jäsningen mycket längre än normalt, ända in i april efter skörden. Michel låter sin lyxiga Bourgogne mogna 12 månader på 228‑liters burgundiska ekfat, varav 30 % helt nya. I stället för traditionell omrörning av jästresterna (bâtonnage) låter Michel faten rotera för att undvika risken för oxidation — en smakkaraktär som tidigare varit ett problem i vit Bourgogne. Därefter genomgår vinet soutirage för ytterligare mognad under hela 5 år i kontakt med de fina jästresterna. Man kan knappast föreställa sig den nivå av krämig komplexitet som kommer ur en så resurskrävande mognadsprocess.
Druvor
ChardonnayOm Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















