
Domaine de la Madone Beaujolais-Villages Le Perreon BIO 2018
Beaujolais kan vara underbart mjukt utan att verka tunnbenat. Här får du oceaner av saftig fruktkraft med imponerande djup och komplexitet. Långt ifrån livsmedelsindustrins snabbt bortglömda Beaujolais-Villages...
De ekologiska druvorna ger en unik fruktrenhet och förstärker vinets mineraliska uttryck:
"Reglerna för biologisk vinodling gör det möjligt för oss att producera friskare och mer \"terroir-drivna\" viner med mer \"mineralitet\"" - Olivier & Bruno Bererd
En perfekt följeslagare till charkuterier, fågel, vitt kött, fylliga sallader och grillad lax. Servera vid 14-17°C
Domaine de la Madone ligger i byn Le Perreon, som har ett idealiskt terroirläge strax söder om Cru-klassificerade Cote de Brouilly.
Vingården drivs av bröderna Bruno och Olivier Bererd, som tog över efter sin far Jean Marie 1980. Familjens historia som vinodlare i Le Perréon går tillbaka till 1500-talet, då familjen byggde det som nu är det äldsta huset i byn.
Domaine de la Madone har buteljerat viner under eget namn sedan 1960-talet, då familjen ägde 12 hektar. Under de senaste 25 åren har vingården gradvis utökats till 28 hektar och en årlig produktion på cirka 160.000 flaskor.
Familjens vingårdar ligger nära byarna Le Perréon och Vaux en Beaujolais och består av 90 små tomter med varierande orientering och höjd (mellan 300 och 500 meter). Gamay planteras på sydvända fält, medan vi på de svalare nordvända fälten hittar lite Chardonnay. En del av vingården (2,5 hektar) är nu ekologiskt certifierad.
Jordmånen är den klassiska rosa graniten i området och familjen vårdar medvetet sina gamla vinstockar. Den genomsnittliga åldern på käpparna är för närvarande cirka 40 år, men vissa är över 100 år gamla!
De lågavkastande rotstockarna ger druvor av hög kvalitet som optimeras ytterligare genom grön skörd. Samtidigt främjar bröderna Bererd mognaden av druvorna genom att öka bladväggens yta och därmed fotosyntesen.
I vinkällaren har kvaliteten förbättrats genom investeringar i temperaturkontrollerade jäsningstankar och en skonsam pneumatisk druvpress.
Både i vingården och i källaren har familjen Bererd alltid använt Bourgogne som en kvalitetsmodell, vilket förklarar varför vinerna får fantastiska recensioner och håller en så hög standard.
Hur smakar Domaine de la Madone Beaujolais-Villages Le Perreon BIO 2018?
Mörkt körsbärsröd färg. Doften är fylld av blom- och fruktnoter av viol, nypon, hallon, björnbär och körsbär, tillsammans med nymald peppar och en fascinerande mineralisk underton av krossad sten. Fyllig i munnen med ren och intensiv bärfrukt som är smakfullt kryddad i den långa och mycket nyanserade eftersmaken. Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning