





Domaine des Combelieres Viré-Clessé 2023
Vansinnigt Viré-Clessé-fynd från Bourgogne! Chardonnay i sin mest ädla och mineraldrivna form från upp till 100 år gamla vinstockar.
Det låga priset på detta restparti från Domaine des Combelieres bekräftar att Bourgognepriserna nu sjunker på allvar efter drygt tio års prisrusning. De två fantastiska årgångarna 2022 och 2023 har fått kurvan att vända och de eftertraktade dropparna från Bourgogne är äntligen på väg tillbaka till en rimlig prisnivå.
Vinet kommer från den lilla familjeproducenten Domaine des Combelieres, som förfogar över endast 10 hektar i Bourgogne. En liten del av dem utgörs av sällsynta och extremt gamla Chardonnay-stockar, 100 år gamla, med rotsystemen djupt förankrade i den mineralrika och kalkrika jordmånen i Viré-Clessé.
Viré-Clessé ligger bara några få kilometer norr om världskända Pouilly-Fuissé och det kalkstensrika terroiret är som gjort för vita viner på Chardonnay. Faktiskt i sådan grad att Viré-Clessé uteslutande producerar vitvin.
Sett över de senaste årtiondena har Viré och Clessé frambringat Chardonnayviner av så utsökt mineralisk kvalitet att de två grannbyarna 1999 belönades med sin gemensamma 'Cru-appellation'.
Stilen påminner om ett läskande läckert toppmöte mellan mineralisk, krispig Chablis och Pouilly-Fuissés tropiska fruktintensitet. Otroligt gott och ett vin som tidigare har varit betydligt dyrare. Nu kan du äntligen få svalkande läcker vit Bourgogne till det pris den borde kosta.
Observera att detta är ett starkt begränsat restparti och att mycket hög efterfrågan förväntas!
Avnjut den som aperitif eller till fisk och skaldjur, sushi, tapas, fågel, lätta svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 10–12 °C
Hur smakar Domaine des Combelieres Viré-Clessé 2023?
Domaine des Combelieres 2023 uppvisar en elegant, ljust gyllene färg i glaset… Doften är förföriskt inbjudande med delikata blommiga toner av akaciablomma och jasmin, följt av våt kalksten, saltinlagd och grillad citron, äpple, vita persikor samt lite honung och nötter… Den daggfriska Viré-Clessé glider smörmjukt över tungan samtidigt som den tropiska frukten och mineraliteten breder ut sig i munnen med övertygande elegans. Eftersmaken rundas av med lite kvitten och flinta samt en touch av rostat bröd från lagringen på jästfällningen. Det perfekta mellantinget mellan Chablis och Pouilly-Fuissé! Drick nu, eller spara 5–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Persika
Flintesten
Vita blommor
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine des Combelieres Viré-Clessé 2023 passar bra till...
Om Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener