





Edgard Regnault Santenay 1er Cru Grand Clos Rousseau 2009
Ett helt vansinnigt källarfynd från Bourgogne... Grand Clos Rousseau från den mytomspunna årgången 2009. Utan tvekan ett av de mest sällsynta restpartierna vi någonsin hittat i Supervins historia. Detta är mästarklass från vägg till vägg från Edgard Regnault – ett sensationellt Santenay 1er Cru som är på väg mot toppen i sitt spel.
Som vinälskare är det extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta flaskor från Bourgogne-årgångar som är lika bra som 2009. Ofta är den enda utvägen att vända sig till auktionshus, där priserna (och avgifterna) kan vara skyhöga och där det inte finns någon möjlighet att returnera flaskorna.
Våren 2025 blev vi kontaktade av en mycket respekterad vinhandlare som under mer än 20 år specialiserat sig på vin från några av de mest prestigefyllda producenterna i Frankrike och övriga världen.
Genom ett unikt nätverk i Bourgogne hade vinhandlaren kommit över ett antal skattgömmor från bortglömda toppår. När vi fick proverna blev vi så imponerade av kvaliteten på de drickfärdiga vinerna att vi omedelbart köpte allt!
Vinet kommer från Santenays bästa bud på en Grand Cru-vingård och den muromgärdade Clos har ett perfekt mid-slope läge som ger de absolut bästa förutsättningarna för Pinot Noir-druvorna att mogna. I källaren lagras vinet i 12–18 månader på en blandning av nya och gamla ekfat.
Njut av det till biff, fågel, ankbröst, tapas, svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Edgard Regnault Santenay 1er Cru Grand Clos Rousseau 2009?
Edgard Regnaults 1er Cru Grand Clos Rousseau 2009 visar sig efter 16 års källarlagring med en vacker körsbärsröd färg i glasets mitt, medan kanten uppvisar mogna tegeltoner. En underbart komplex Bourgogne‑näsa med överdådiga Pinot Noir‑toner av parfymerade violer, hallon, fina smultron och svarta körsbär som möter våt nytrampad skogsmark, humus, svamp, choklad och vaniljtoner från förnämlig fatlagring och åratal i källaren. 1er Cru landar mjukt och silkeslent i munnen som i en dröm, och det finns en utsökt balans mellan frisk bärfrukt och djupa källartoner. Nyanserna utvecklas ständigt för varje klunk och det underbara Santenay avslutar med de finaste tanninerna i mannaminne. Wow, en helt unik Bourgogne‑upplevelse från det legendariska 2009. Drick nu eller lagra 20–25 år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Cederträ
Läder
Svampar
Svarta körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Edgard Regnault Santenay 1er Cru Grand Clos Rousseau 2009 passar bra till...
Hur är Edgard Regnault Santenay 1er Cru Grand Clos Rousseau 2009 framställt?
Vinet är tillverkat av 100 % Pinot Noir. Druvorna skördas för hand från vinstockar på den muromgärdade 1er Cru Clos Rousseau‑egendomen, som har perfekt syd‑ och sydostorientering mitt i den sydligaste spetsen av Côte d'Or‑sluttningen. Vinet lagras i 12–18 månader på 228‑liters burgundiska ekfat, med användning av nya, ettåriga och gamla ekfat — 33 % av vardera typ. Sedan lanseringen har vinerna lagrats under perfekta förhållanden i Edgard Regnaults källare.
Druvor
Pinot NoirVindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener


















