





Edgard Regnault Santenay 1er Cru Grand Clos Rousseau 2010
Sensationellt källarfynd från Santenay 1er Cru — den ikoniska årgången 2010!
Det här är ett mästerprov rakt igenom från Edgard Regnaults vingård Grand Clos Roussaeau, som efter 16 års lagring på fat och flaska nu är på väg mot sin absoluta toppform.
Som vinälskare är det extremt svårt — för att inte säga omöjligt — att hitta flaskor från Bourgognes starkaste årgångar som 2010. Ofta återstår endast auktionshus, där priserna (och avgifterna) kan vara betänkligt höga och det inte finns någon returmöjlighet som hos Supervin.
Våren 2025 kontaktades vi av en mycket respekterad vinhandlare som i mer än 20 år specialiserat sig på viner från några av de mest prestigefyllda producenterna i Frankrike och resten av världen.
Genom sitt unika nätverk i Bourgogne hade vinhandlaren kommit över ett antal skattgömmor från bortglömda toppår. När vi provade vinerna blev vi så imponerade av kvaliteten och drickfärdigheten att vi omedelbart köpte in allt!
Vinet kommer från Santenays främsta bud på en Grand Cru-vingård och den muromgärdade Clos har ett perfekt mid-slope-läge som ger de bästa förutsättningarna för att Pinot Noir-druvorna ska mogna. I källaren lagras vinet 12–18 månader på en blandning av nya och begagnade ekfat.
Njut av det till biff, fågel, ankbröst, tapas, svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Edgard Regnault Santenay 1er Cru Grand Clos Rousseau 2010?
Edgard Regnaults 1er Cru Grand Clos Rousseau 2010 är efter knappt 15 års källarlagring friskt och ljust i glaset, med en djupt körsbärsröd färg och mogna tegelstensnyanser längs kanten. En underbart komplex Bourgogne‑doft med överdådiga Pinot Noir‑toner av parfymerade violer, hallon, fina skogsjordgubbar och svarta körsbär som möter våt nytrampad skogsmark, humus, svamp, choklad och vaniljtoner från den förnämliga fatlagringen och åratal av källarmognad. 1er Cru landar så mjukt och silkeslent i munnen som man kan drömma om och det finns en underbar balans mellan frisk bärfrukt och djupa källartoner. Man hittar ständigt nya nyanser för varje klunk och det underbara Santenay avslutar med de finaste tanninerna i mannaminne. Wow, en helt unik Bourgogne‑upplevelse från legendariska 2009. Drick nu eller spara 20–25 år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Cederträ
Läder
Svarta körsbär
Torkad frukt
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Edgard Regnault Santenay 1er Cru Grand Clos Rousseau 2010 passar bra till...
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener