





Domaine Vincent & Francois Jouard Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes Blanc 2023
Domaine har en liten vinmarksareal på 10,5 hektar. Ett parti i världsklass om 0,04 hektar i Bâtard-Montrachet Grand Cru, och resten är fördelat mellan Premier Cru Chassagne-Montrachet, Premier Cru Saint-Aubin och Santenay. Paul Jouard, son till Gabriel, började arbeta på vingården tillsammans med sin far 1992. Tyvärr avled hans far kort därefter, 2003. Av sentimentala skäl behåller Paul sin fars namn på flaskan för att hedra hans minne. Jouard genomgick 1990 ett drastiskt skifte från att huvudsakligen producera röda viner till att i dag främst göra vita viner, men behärskar fortfarande båda disciplinerna till fulländning.
Hur smakar Domaine Vincent & Francois Jouard Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes Blanc 2023?
Domaine Gabriel & Paul Jouard Chassagne-Montrachet Blanc 2023 gnistrar djärvt och läckert guldgrönt i glaset ... Näsan är rik och exotisk med koncentrerade aromer av ananas, persika, päron, mandarin och färsk lime, väckt till liv av salt grapefrukt och mineraliska nyanser av våta stenar, medan finishen erbjuder rikligt med kryddig vanilj, smör, nötter och rostad brioche ... Wow! I munnen är strukturen perfekt, len och smörig, medan den lyxigt fatkryddade frukten fyller munnen med imponerande smakkoncentration och lager på lager av fina mineral- och fatkryddnyanser... Rök, sälta och smör samt läckra persikotoner i avslutningen. Ett fulländat vitt vin! Drick nu eller spara 10+ år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Grapefrukt
Nötter
Smör
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Vincent & Francois Jouard Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes Blanc 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Vincent & Francois Jouard Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes Blanc 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Chardonnay från 0,4 hektar med 35-åriga vinstockar, främst från mikroplotten Clos Devant, som praktiskt taget ligger mitt i Paul Jouards bakgård. Det blir inte mer exklusivt burgundiskt än så. Druvorna skördas för hand och transporteras till vingården, där musten utvinns genom varsam pressning. Efter jäsningen lagras vinet i 12–15 månader på 228-liters ekfat från Bourgogne, varav 30–50 % är helt nya.
Druvor
ChardonnayOm Domaine Gabriel et Paul Jouard
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















