
Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2019
När cisterciensorden byggde klostret i Morgeot omkring 1150 kunde man ha misstänkt att de vinkunniga munkarna hade hittat den perfekta platsen för produktion av rött altarvin. I vilket fall som helst har årgång efter årgång visat att den tunga leran och gruset i Morgeot, till skillnad från resten av Chassagne-Montrachet, passar bättre för Pinot Noir än Chardonnay.
De nästan 50 år gamla Pinot Noir-vinstockarna som tillhör familjen Lequin, som har över 400 års erfarenhet av vinproduktion i just denna region, ger ytterligare bevis på kvalitet under drömåret 2019. .... En explosion av en röd 1er Cru Morgeot!
Njut av det till fågelvilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvor och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2019?
Klassisk vinröd färg. Fruktig och mineralisk doft med härliga aromer av jordgubbar, körsbär, hallon, svarta vinbär och våt skogsmark, tillsammans med en antydan till lakrits och söt krydda från fatlagringen. Medelfyllig i gommen med saftig, tät och välkryddad frukt. Rockigt, mineraliskt avslut med behagligt tanninbett och inslag av lakrits. En exemplarisk röd Morgeot! Drick nu eller spara 10+ år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2019 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning