
Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2019
“96 points. Extraordinary” - Robert Parker's Vintage Chart
“96 points. Superb” – Wine Enthusiast Vintage Chart
”The terroir in Morgeot is generally held to be more suited to red wine” – Wine-Searcher
När cistercienserorden omkring 1150 lät bygga klostret i Morgeot kan man misstänka att de vinkunniga munkarna smakade sig fram till den ideala platsen för produktion av rött altarevin. Hur som helst har årgång efter årgång visat att Morgeotmarkens tunga lera och grus, till skillnad från resten av Chassagne-Montrachet, är bättre lämpad för Pinot Noir än för Chardonnay.
De snart 50 år gamla Pinot Noir-vinstockarna som tillhör familjen Lequin, som för övrigt har över 400 års erfarenhet av vinproduktion i just detta område, levererar i drömåret 2019 ännu ett bevis på kvaliteten... Ett praktexemplar av en röd 1er Cru Morgeot!!
Njut av den till fågelvilt, lätta vilträtter, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2019?
Klassisk vinröd färg. Fruktig och mineralisk doft med härliga aromer av jordgubbar, körsbär, hallon, svarta vinbär och våt skogsmark, tillsammans med en antydan till lakrits och söt krydda från fatlagringen. Medelfyllig i gommen med saftig, tät och välkryddad frukt. Rockigt, mineraliskt avslut med behagligt tanninbett och inslag av lakrits. En exemplarisk röd Morgeot! Drick nu eller spara 10+ år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2019 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin et Fils Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot 2019 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir från 45 år gamla vinstockar på söder- och sydostvända Morgeot – en av få toppmarker i Chassange-Montrachet, som är mest berömd för sina röda viner. I vineriet används en komplex blandning av avstjälkade druvor och hela klasar. Efter 10 dagars färg- och fruktfrämjande kallmaceration spontanjäser vinet i 15 dagar. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur, eftersom Lequin-familjen vill utvinna extra intensitet och struktur från druvskalen. Avslutningsvis lagras vinet 10–12 månader på 228-liters Allier-fat, varav 30 % helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning














