
Domaine Louis Lequin et Fils Corton-Charlemagne Grand Cru 2019
"Burgundy Vintage 2019: det bästa året sedan 1865?" - Financial Times
För att uppleva det bästa Bourgogne har att erbjuda, varför inte välja den årgång som pekas ut som den kanske bästa sedan 1865?
Vi har ett orättvist begränsat antal flaskor av denna Grand Cru Corton-Charlemagne från Louis Lequin, som på ett vackert sätt visar kraften, den nötiga komplexiteten, de söta fatkryddorna och den häpnadsväckande mineraliteten i denna legendariska terroir.
Corton-Charlemagne har fått sitt namn efter kejsarna Curtis d'Orthon och Charlemagne (Karl den store). Fram till år 775 var den senare ägare till Corton-kullen, som han enligt myten ska ha planterat om med druvor för vita viner efter att kejsarinnan tröttnat på röda vinfläckar i hans skägg!
Vinet är gott att dricka redan nu, men tack vare den sublima årgången 2019 har det även stor lagringspotential.
Njut av det till stekta skaldjur, fågel i krämig sås, svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13 °C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Corton-Charlemagne Grand Cru 2019?
Grand Cru är stort och pompöst och seglar runt i glaset med en vacker gyllene färg. Doft i världsklass som levererar allt du kan förvänta dig av ett årgångsvin från Bourgogne. Nosen öppnar med blommiga noter av daggiga sommarblommor, saltad grapefrukt, nektariner, honungsmelon och en antydan till rökig flinta. Komplexiteten växer när fatnoterna anländer i form av hasselnötter, smör, brioche och nybakade croissanter. I munnen landar vinet med otrolig elegans och smeker tungan med en silkeslen fruktstruktur och krämiga smöriga toner. Vinet dröjer sig kvar i munnen i flera minuter och hålls igång av livlig mineralitet och fina fatkryddor. En vinupplevelse för livet! Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Corton-Charlemagne Grand Cru 2019 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning