
Domaine Louis Lequin et Fils Corton Grand Cru Les Languettes 2019
Wow för en Corton... Efter 95 poäng två år i rad känner sig La Revue du Vin de France tvingad att ranka Louis Lequins Corton Grand Cru ännu närmare perfekta 100 poäng - i den nya och helt sublima årgången 2019!
Det blir inte mycket större än så här ... Det här är den ultimata Pinot Noir-upplevelsen från Côtes de Beaunes enda Grand Cru-gård - levererad i superårgången som Robert Parker hyllar som "Extraordinary".
Gjord på druvor från 60 år gamla vinstockar som gav exceptionellt djup och koncentration i den enastående årgången. I Lequins källare har man lyckats skapa en Grand Cru med finess och komplexitet i världsklass.
År 2019 introducerar vinmakaren Antoine Lequin ett otroligt spännande stilskifte med implementeringen av "infusionsmetoden".
Antoine brukade låta druvskalen macerera i 14 dagar, men nu förlänger han macerationstiden till hela 30 dagar. I gengäld avstår han från att manipulera druvskalen. Inga manuella nedslagningar. Ingen mekanisk överpumpning heller... Bara en månadslång infusion med låg intervention för extraktion av färg, smak och tanniner.
Resultatet kombinerar Corton Grand Cru-koncentration med en nästan svävande elegans och finess som verkar lätt och naturlig, men som mycket få producenter i världen kan matcha.
Lequins magnifika flaggskepp Corton från Les Languettes, med sin järnhaltiga märgel och branta syd/sydost-orientering, är en legendarisk burgundisk terroir.
På medeltiden tillhörde Les Languettes-fältet på Corton-kullen ett kloster och de fromma nunnorna kallade marken Vigne Dieu (Guds fält). När fältet senare övergick i privat ägo bytte det namn till Les Languettes (från langue, tunga) - en ordlek som syftar på det långsträckta fältets form och det faktum att fältet levererar vackra droppar till folkets gommar, inte till Herren i himlen.
Njut av den till biffar, fågel, svamp, tapas, ljust kött, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Servera detta vin i världsklass till fågel, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Avnjuts bäst vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Corton Grand Cru Les Languettes 2019?
Mörkt körsbärsrött i avslutningen med elegant burgundisk transparens ... Languettes 2019 är nästan förtrollande parfymerat på näsan med underbara aromer av rosor, violer och apelsinblomma lindade runt intensiva röda och läckra svarta bär och komplexa undertoner av skogsmark, lakrits, kaffe och vaniljkrydda ... I munnen en saftig och djup Pinot Noir med den mest silkeslena texturen. Smaken är kraftfull utan tyngd. En fint vävd väv av fruktnyanser, burgundisk mineralitet och smakfullt diskreta fatkryddor. Avslutningen kulminerar med sammetslena tanniner och en munrengörande nerv som imponerar med och utan mat. "Divine Grand Cru... det bästa hittills från den 400 år gamla familjedomen?" Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Corton Grand Cru Les Languettes 2019 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll