





Domaine Louis Lequin et Fils Pommard Les Noizons 2018
Perfekt källarmognad av single vineyard Pommard från den enastående årgången 2018, som överraskade stort. Årgång 2018 var ett av de sällsynta år då vinerna från Pommard och Côte de Beaune, enligt Robert Parker, var ett snäpp bättre än sina dyrare grannar från Côte de Nuits.
Kvalitetsnivån höjs ytterligare av att druvorna till detta vin kommer från fältet "Les Noizons", som ligger intill 1er Cru-vinstockarna som används för de sällsynta och extremt dyra Hospice de Beaune-vinerna.
Louis Lequins stil präglas tydligt av finess och komplexitet snarare än kraft. Det märks i denna Pommard, som fått 10 månaders lagring på små fat, varav 20% är helt nya. Inte för mycket, inte för lite — exakt rätt mängd fatlagring för att låta den imponerande terroiren stå i centrum!
Med mer än 6 års lagring i källaren och på flaska är vinet perfekt just nu med djupa toner av läder och skog. Den delikata röda bärfrukten är fortfarande livligt frisk och balanserar väl fatets komplexitet.
Njut av det till viltfågel, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Pommard Les Noizons 2018?
Louis Lequins single-vineyard Pommard visar en vacker, elegant körsbärsröd färg i glaset ... Stor Pommard-näsa som har både stor fruktcharm och djup källarkomplexitet.... Vissna violer, apelsinskal, röda plommon, hallon, kirsch och mörka skogsbär kompletteras snyggt av cederträ, choklad, bränd jord, lakrits och en aning vanilj... Vinet flyter nästan smidigt på tungan, där den darrande saftigheten samspelar perfekt med den animaliska rustikheten från Pommard-terroiren och söta kryddtoner från den lilla fatlagringen. Med drygt 6 års källarmognad är tanninerna silkeslena och gör dryckesupplevelsen extremt behaglig. Vacker, lång eftersmak med fina inslag av peppar och lakrits tar udden av den harmoniska avslutningen. Elegant single-vineyard Pommard från den framgångsrika årgången 2018... Drick nu eller lagra 10–12 år från skördeåret.
Smaknoter
Jordgubbe
Lakrits
Röda körsbär
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Louis Lequin et Fils Pommard Les Noizons 2018 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll