
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay 1er Cru Clos Rousseau 2019
"Ett fantastiskt år när det gäller kvalitet ... Ett av de bästa åren under årtiondet." - Antoine Lequin, vinmakare
Wow, vilket historiskt underbart vin... Är detta familjen Lequins bästa röda Santenay 1er Cru hittills?
Den muromgärdade terroaren håller världsklass, och efter 400 år av vinodling i Santenay vet familjen Lequin hur man frambringar lite extra kvalitet ur en redan sällsynt enastående årgång som 2019.
År 2019 introducerar vinmakaren Antoine Lequin ett otroligt spännande stilskifte med införandet av "infusionsmetoden".
Antoine brukade låta druvskalen macerera i 14 dagar, men nu förlänger han macerationstiden till hela 30 dagar. I gengäld avstår han från att manipulera druvskalen. Inga manuella nedstötningar. Ingen mekanisk överpumpning heller... Bara en månadslång infusion med låg intervention för extraktion av färg, smak och tanniner.
Resultatet är en Pinot Noir med betydligt större burgundisk finess och en nästan svävande elegans som ter sig lätt och naturlig, men som få producenter i världen kan matcha. Mycket begränsat lager!
Njut av den till biffar, fågel, ankbröst, tapas, svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay 1er Cru Clos Rousseau 2019?
1er Cru har en inbjudande körsbärsröd färg i glaset ... Nosen lovar en överdådigt elegant Pinot Noir med en varm, inbjudande parfym av nyplockade violer, skogshallon, jordgubbskräm och svarta körsbär, som underligger förtrollande mineraliska toner av lime, rostig jord och skogsmark samt fina fattoner av choklad, kaffebönor och vanilj ... Mjuk och silkeslen i munnen med omisskännlig Pinot Noir-karaktär. Smaken är först vackert fokuserad, men Bourgogne utvecklar hela tiden nya nyanser som gör avslutningen mycket spännande och fulländad. En underbar Santenay med silkeslena tanniner av högsta klass. Drick nu eller spara i 10+ år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay 1er Cru Clos Rousseau 2019 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll