
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Clos Genet 2014
"Denna terroir producerar mycket fina viner" - Antoine Lequin
Fyll källaren eller ångra dig för alltid ... Tidigare årgångar har fått upp till 93 poäng, men 2014 är det bästa vi någonsin smakat från Louis Lequins superterroir Clos Genêt!
Vi lyckades få tag på ett litet parti av det magiska Santenay Clos Genet 2014 från Domaine Louis Lequin. Vinet har mognat under optimala förhållanden i vingårdens svala källare och bjuder på en silkeslen smakupplevelse med den läckra elegansen och det djup som bara finns i mogen röd Bourgogne.
Clos Genet i Santenay var den första parcellen som familjen Lequin förvärvade i Bourgogne redan 1679. Kanske är det därför de lägger det lilla extra på vinet, som är gjort på druvor från 65-åriga, lågavkastande vinstockar och lagrat på delvis nya 228-litersfat från legendariska Francois Frères.
Det inhägnade Clos Genets läge precis intill 1. Cru Maladière är ett vittnesbörd om en utsökt terroir - och en potential för Pinot Noir med klass och lagringspotential. Häll upp ett stort glas och låt denna stora röda Bourgogne dansa på din tunga!
.......
Njut av den till fågel, fjäderfä, rött kött, svamp, lax, tonfisk och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Clos Genet 2014?
Efter nästan 9 år av optimal källarmognad är Clos Genet 2014 nu fullt utvecklad... Som ett silkeslent uttryck av kungligt rödfruktig burgundisk elegans och skogsmarksdoftande komplexitet! Klassiskt elegant bourgogneröd med ålderstecken nära glaskanten... Doften öppnar sig med magiskt svävande aromer av torkade rosor, jordgubbar, lakrits, kanel, skogsmark, rök och vanilj. I munnen är den frisk och feminin med påtaglig mineralitet och klassisk burgundisk elegans. Eftersmaken är lång och luftig med listigt lurande mineralitet och fina, kryddiga nyanser. Allt är väl, Antoine... Ditt gamla vin är fortfarande kraftfullt — och vi ler åt magin i glaset! Drick nu eller spara 12-15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Clos Genet 2014 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll