
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2019
Danmarks bästa vin över 100 kronor i Bourgognes ultimata samlarårgång - 2019!
Med 96 poäng på Robert Parkers årgångstabell skriver sig årgång 2019 in i Bourgognes böcker som den bästa någonsin för Côtes de Beaune, enligt världens mest inflytelserika vinkritiker. Endast två gånger på drygt 50 år har kvaliteten varit på den här nivån. Det kan inte nog understrykas hur fantastiskt det är att vi har kunnat få tag på en batch från Louis Lequin "Vielles Vignes" i årgång 2019.
Här talar vi om vinet som i föregående årgång utsågs till DK:s bästa vin över 100 DKK med vilda 96 poäng. Föreställ dig bara hur stor smaken är 2019...
Louis Lequins röda Bourgogne är helt enkelt unik för priset och görs på toppdruvor från 45–60 år gamla Pinot Noir-vinstockar runt hans hemstad Santenay.
Hos Lequin bevaras de lågavkastande gamla vinstockarna eftersom koncentrationen av smak i druvorna är unik och bidrar till att ge vinet en hög lagringspotential.
Stilen hos Lequin är fokuserad på elegans och fruktfiness - därför väljer man att endast använda 20% nya ekfat i mognadsprocessen, så att terroiren tydligt framträder. Årgång 2019 smakar bra nu, men du kan enkelt lagra flaskorna längre. Vi har smakat samma flaska med mer än 10 års lagring och smaken blir bara vildare!
.....
Njut till fågel, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2019?
Louis Lequins signaturvin visar sig vackert i glaset med en elegant körsbärsröd Pinot Noir-färg. Redan från första stund anas Bourgognekvaliteten med perfekt mogna körsbär, smultron och hallon; de solmogna bären möter Bourgognetoner av skogsmark, läder och lakrits från faten. I gommen är vinet friskt och lätt slurpigt med den sublima balansen i 2019-årgången. Smaken domineras av både röda och mörka bär, samtidigt som komplexa nyanser av lakrits, skogsmark och fatkryddor gradvis tar över. Lång, nyanserad avslutning med fina tanniner som ger struktur och potential för ytterligare lagring i källaren. Kan drickas nu, men kan också lagras +15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2019 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2019 framställt?
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vielles Vignes 2019 är gjord av 100 % Pinot Noir från 45–60 år gamla vinstockar i utvalda parceller i Santenay. Vingården använder en komplex blandning av avstjälkade druvor och hela klasar. Efter en 10 dagar lång, färg- och fruktförstärkande kallmaceration följer en jäsning på 15 dagar. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur eftersom familjen Lequin vill utvinna extra intensitet och struktur från druvskalen. Vinet lagras sedan i 10–12 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 20 % är nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll