
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2020
”96 points. Superb Vintage 2020 – Côtes de Beaune ” – Wine Enthusiast Vintage Chart
”95 points. Outstanding Vintage 2020 – Côtes de Beaune” – Robert Parker Vintage Chart
Bourgogne-värde i särklass från det enastående årgång 2020!
Louis Lequins suveräna Santenay har tidigare utsetts till ”Danmarks bedste vin over 100 kroner” med 96 points hos Vin-top-10. Utmärkelsen gällde då årgång 2018, som kännetecknades av stor värme i Bourgogne. Nu ser allt ut att upprepa sig i poweråret 2020, som gav en helt otrolig fruktkoncentration och finess.
Med respektive 96 och 95 points på Wine Enthusiast och Robert Parkers årgångstabeller råder det INGEN tvekan om att 2020 är ett jättestort år i Bourgogne. Trots de höga temperaturerna ser man i allt större utsträckning att vinstockarna anpassar sig och bevarar den karaktäristiska burgundiska svalkan och elegansen i smaken.
Nyckeln till Louis Lequins enorma kvalitet går genom hans upp till 60 år gamla vinstockar, vars rötter är begravda djupt i jorden runt hembygden Santenay. Hos Lequin behåller man de lågavkastande gamla stockarna, eftersom smakkoncentrationen i druvorna är unik och bidrar till att ge vinet en hög lagringspotential. Dessutom ser man att de presterar särskilt väl under de nya klimatförhållandena.
Lequins stil fokuserar på elegans och fruktfiness – därför använder man endast 20 % nya ekfat i mognadsprocessen, så terroiren framträder tydligt. Årgång 2019 smakar utmärkt nu, men du kan enkelt lagra flaskorna ytterligare. Vi har smakat samma flaska efter mer än 10 års lagring och smaken blir bara ännu vildare!
Njut av den till fågelvilt, lättare vilträtter, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2020?
Louis Lequins signaturvin visar sig vackert i glaset med en elegant körsbärsröd Pinot Noir-färg. Redan från början möter man stor Bourgogne-klass med perfekt mogna körsbär, smultron och hallon; de mogna körsbären, jordgubbarna och hallonen förenas vackert med Bourgogneinslag av skogstoner, läder och lakrits från fatet. I munnen uppvisar vinet en imponerande rikedom och koncentration som aldrig förlorar sin smidiga och graciösa elegans. Smaken domineras av både röda och mörka bär, medan de komplexa tonerna av lakrits, skogstoner och fatkryddor successivt tar över. Lång, nyanserad eftersmak med fina tanniner som ger struktur och lagringspotential i källaren. Kan drickas nu, men har även potential att utvecklas under 12–15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2020 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vieilles Vignes 2020 framställt?
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Vielles Vignes 2020 är gjord av 100 % Pinot Noir från 45–60 år gamla vinstockar på utvalda parceller i Santenay. Vingården använder en komplex blandning av avstjälkade druvor och hela klasar. Efter en 10 dagar lång kallmaceration för att förstärka färg och frukt jäser vinet i 15 dagar. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur eftersom familjen Lequin vill utvinna extra intensitet och struktur ur druvskalen. Vinet lagras sedan i 10–12 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 20 % är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll
















