





Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2018
“This terroir produces very fine wines" – Antoine Lequin
Geniala ”Clos Genet” gör comeback efter att vinerna blivit slutsålda i samtliga tidigare årgångar!
Fyll källaren eller ångra dig för alltid… Vinet från den enskilda vingården ”Clos Genet” har tidigare fått betyg på upp till 95 poäng, men det finns en helt särskild magi över 2018-vinerna från Louis Lequin…
Just i denna solrika årgång presterar vinerna på en nivå vi inte smakat maken till, vilket förklarar att ett annat Lequin 2018-vin tog hem priset för ”Årets bästa vinköp över 100 kr.” hos Flaskehalsen.
Vi har fått tag i ett litet parti Santenay Clos Genet 2018, som har mognat under optimala förhållanden i gårdens svala källare. Efter mer än 6 års lagring levererar det en silkeslen smakupplevelse med den ljuvliga elegans och det djup som man bara hittar i Bourgogne.
Clos Genet-marken i Santenay var den första mark som familjen Lequin förvärvade i Bourgogne, så långt tillbaka som 1679. Kanske därför lägger de lite extra omsorg vid vinet, som görs av druvor från 65 år gamla, lågavkastande vinstockar och som mognar på delvis nya 228-litersfat från legendariska François Frères.
Murkransade Clos Genets läge intill 1. Cru Maladière vittnar om ett utsökt terroir — och en potential för Pinot Noir med klass och lagringspotential. Häll upp ett stort kupglas och låt denna stora röda Bourgogne dansa på tungan!
Njut av den till vilt, fågel, rött kött, svamp, lax, tonfisk och krämiga ostar. Serveras vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2018?
Clos Genet presenterar sig vackert i glaset med en gnistrande körsbärsröd färg. I doften utvecklar sig en silkeslen våg av kungligt rödfruktig burgundisk elegans och en komplexitet med doft av skogsbotten! Doften tar dig i näsan med magiskt svävande aromnyanser av färska rosor, jordgubbar, hallon och körsbär, som långsamt ger plats åt lakrits, skogsbotten, rök och vanilj från fatet. I munnen frisk och feminin med markant mineralitet och klassisk burgundisk elegans. Eftersmaken är lång och luftig med listigt lurande mineralitet samt fina kryddiga nyanser! En fantastisk Bourgogne-upplevelse redan nu, men kan utan problem lagras 12–15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2018 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2018 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir från mer än 65 år gamla vinrankor på det erkända lieu-ditet Clos Genet i Santenay. Ett syd- och sydostläge av högsta klass med kalkrik jordmån och läge direkt intill 1er Cru Maladière.
I vineriet används en komplex blandning av avstjälkade druvor och hela druvklasar. Efter flera dagars färg- och fruktfrämjande kallmaceration spontanjäser vinet i 15 dagar med daglig pigeage. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur, eftersom familjen Lequin vill utvinna extra karaktär och struktur från druvskalen. Vinet lagras därefter 10–12 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 15 % är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll














