
Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2019
På jakt efter stora Bourgognefynd till källaren? Då ska du köpa allt du kan från årgång 2019!
Vi har övertalat Michelin‑leverantören Louis Lequin att släppa 20 lådor av deras lysande 2019‑årgång av enkelt vingårdsvin "Clos Genet", som tidigare belönats med upp till 95 poäng. Det skedde i en – på papperet – svagare årgång än 2019, så vänta bara tills du provar denna sublima årgång… Vi vågar påstå att det är den bästa vi hittills smakat från detta terroir.
Årgången utropas till en av de största i modern tid i Côtes de Beaune, där Robert Parker tilldelar sällsynta 96 poäng på sin årgångstabell!
Clos Genet‑läget i Santenay var det första läget familjen Lequin förvärvade i Bourgogne, redan 1679. Kanske därför lägger de extra mycket omsorg på vinet, som framställs av druvor från 65 år gamla, lågavkastande vinstockar och som lagras på delvis nya 228‑litersfat från legendariska François Frères.
Det muromgärdade Clos Genet‑läget, tätt intill Premier Cru Maladière, vittnar om ett utsökt terroir – och en potential för Pinot Noir med både klass och lagringsmöjligheter. Häll upp i en stor bourgognekupa och låt detta stora röda Bourgognevin dansa på tungan!
Avnjut till vilt, fjäderfä, rött kött, svamp, lax, tonfisk och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2019?
2019 års Clos Genet bjuder från glaset på en vibrerande, frisk körsbärsröd färg. Doften bär Louis Lequins "trademark" av sval, mineralisk skogsbottens-elegans, kombinerad med friska röda sommarbär. Bouqueten är som en finvävd gobeläng av friska rosor, jordgubbar, hallon och körsbär, som omsluts av engelsk lakrits, skogsbotten, rök och vanilj från fatet. Vinet landar i munnen med en klassisk burgundisk elegans som andas friskhet och smygande, silkeslen bärfrukt. En feminin, vingårdsbetecknad Bourgogne med betydande mineralitet och diskret fatkomplexitet i eftersmaken! Tanninerna är i denna årgång 2019 helt finkorniga och smälter närmast i munnen. Genialiska "Clos Genet" levererar en Bourgogneupplevelse som andra bara kan drömma om i denna prisklass. Drick nu, eller lagra 12–15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2019 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll