
Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2019
“96 points – Côte de Beaune 2019” – Robert Parkers årgångstabell
“Burgundy hits the bullseye with the 2019 Vintage” – James Suckling
Letar du efter stora Bourgogne-köp till källaren? Köp allt du kan från årgång 2019!
Vi har fått övertalat Michelin-leverantören, Louis Lequin, att frigöra 20 lådor av deras lysande 2019-utgåva av enkeltmarksvinet ”Clos Genet”, som tidigare presterat betyg på upp till 95 poäng. Det skedde i ett — på papperet — svagare år än 2019, så vänta bara tills du smakar denna sublima årgång… Vi vågar påstå att det är det bästa vi hittills smakat från detta terroir.
Årgången beskrivs som en av de största i modern tid i Côtes de Beaune, där Robert Parker tilldelar sällsynta 96 poäng i sin årgångstabell!
Clos Genet-marken i Santenay var den första mark familjen Lequin förvärvade i Bourgogne, redan år 1679. Kanske därför lägger de extra omsorg vid vinet, som framställs av druvor från 65 år gamla, lågavkastande vinstockar och som mognar på delvis nya 228-litersfat från legendariska François Frères.
Den muromgärdade Clos Genets placering, tätt intill 1er Cru Maladière, vittnar om ett utsökt terroir — och en potential för Pinot Noir med klass och lagringskapacitet. Häll upp i kupaformat glas och låt denna stora röda Bourgogne dansa på tungan!
Njut av den till vilt, fjäderfä, rött kött, svamp, lax, tonfisk och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2019?
2019 års Clos Genet bjuder från glaset på en vibrerande, frisk körsbärsröd färg. Doften bär Louis Lequins "trademark" av sval, mineralisk skogsbottens-elegans, kombinerad med friska röda sommarbär. Bouqueten är som en finvävd gobeläng av friska rosor, jordgubbar, hallon och körsbär, som omsluts av engelsk lakrits, skogsbotten, rök och vanilj från fatet. Vinet landar i munnen med en klassisk burgundisk elegans som andas friskhet och smygande, silkeslen bärfrukt. En feminin, vingårdsbetecknad Bourgogne med betydande mineralitet och diskret fatkomplexitet i eftersmaken! Tanninerna är i denna årgång 2019 helt finkorniga och smälter närmast i munnen. Genialiska "Clos Genet" levererar en Bourgogneupplevelse som andra bara kan drömma om i denna prisklass. Drick nu, eller lagra 12–15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2019 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin Santenay Clos Genet 2019 framställt?
Vinet är framställt av 100 % Pinot Noir från över 65 år gamla vinstockar på den ansedda lieu-dit Clos Genet i Santenay. Ett terroir i toppklass med syd- till sydostläge, kalkrik jordmån och läge omedelbart intill 1er Cru La Maladière.
I vineriet används en komplex blandning av avstjälkade druvor och hela klasar. Efter flera dagars färg- och fruktfrämjande kallmaceration spontanjäser vinet i 15 dagar med daglig pigeage. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur, eftersom familjen Lequin vill extrahera extra karaktär och struktur från skalen. Därefter lagras vinet 10–12 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 15 % helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll














