





Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Les Charmes 2018
Antoine Lequin har aldrig upplevt finare druvmognad… det låter vi stå!
Robert Parker instämmer… 2018 är den ultimata årgången för röd Bourgogne från Santenay och Côte de Beaune, som i recensentens årgångstabell till och med överträffar de dyra grannarna från Côte de Nuits!
Lägg därtill att Lequins populära enkelmarksvin Les Charmes kommer från 70 år gamla Pinot Noir-stockar, och du har receptet på marknadens kanske vildaste Bourgognevärde.
Druvorna och kvalitetspotentialen håller däremot högsta klass, och bedömt utifrån denna intensivt saftiga, vackert silkeslena och tårfuktigt fruktiga Bourgogne bör Lequin verkligen vårda sina gamla stockar!
Familjen Lequin har producerat Bourgognevin sedan 1604 och levererar vin till den lokala Michelin-restaurangen i Santenay, medan husets bästa viner får upp till 97 poäng av kräsna franska vinkritiker.
Druvorna plockas tätt intill den intilliggande och murkransade 1er Cru-marken Clos Rousseau, som man typiskt betalar över 300 kronor för. Här får du samma mikroklimat och jordmån – till en bråkdel av priset!
….
Njut av den till biffar, ankbröst med svamp, kyckling, tapas och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Les Charmes 2018?
Vid upphällningen är den mörkt körsbärsröd med en elegant burgundisk transparens… Toppårgången visar genast sin klass med oerhört fruktigt, charmiga aromer av torkade rosenblad, mogna saftiga körsbär, vilda hallon, skogssmultron med en touch av grädde och mörka plommon, som vackert samspelar med burgundiska svampnoter och rostade kryddor från lagring på delvis nya ekfat… Bourgognen lägger sig mjuk och fruktsöt på tungan, där smaken övertygar med intensiv 'pinotsitet' och en vibrerande mineralisk finess i ett utsökt samspel. Allt kulminerar i en lång, nyanserad finish som toppas av söta kryddor och eleganta tanniner från fatlagringen. Bästa Les Charmes någonsin? 2018 är helt enkelt ett must-try! Drick nu eller spara i över 15 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Les Charmes 2018 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin et Fils Santenay Les Charmes 2018 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir från 70 år gamla stockar i Santenay-läget "Les Charmes", som namnet antyder ger druvor och vin med särskild djup och charm. I vineriet används en komplex blandning av avstjälkade druvor och hela druvklasar. Efter 10 dagars färg- och fruktförstärkande kallmaceration jäser vinet i 14 dagar. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur eftersom Lequin-familjen vill utvinna extra intensitet och struktur från druvskalet. Vinet lagras därefter 10–12 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 15 % är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll


















