Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Arvelets 2023?
Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Arvelets 2023 är mörklila i glaset... Doften utstrålar Pommard med mineralitet, kryddighet, floralitet och fruktkvalitet i superintens världsklass från de uråldriga vinstockarna! Violer, rosor, skogsbär, blåbär, vilda hallon och saftdroppande svarta körsbär möter mörk, mineralisk skogsbotten, läder och torkat kött samt mörk Valrhona-choklad och lyxiga kryddor från 18 månaders fatlagring… Rödvinet glider med en anmärkningsvärd mjukhet över tungan, medan smaken imponerar med mäktig koncentration, längd och elegans. Magnifika tanniner tillför en biffvänlig struktur till denna oförglömligt stora Bourgogneupplevelse. Helt enkelt Pommard när det är som allra bäst! Drick nu, eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Hallon
Lakrits
Svampar
Violett
Hur är Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Arvelets 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir, som plockas för hand över flera skördeomgångar från 85 år gamla vinstockar på Rebourgeons egen mikroparcell. 1er Cru Les Arvelets, som hör till bland Pommards minsta terroirer, utmärker sig genom sitt perfekt sydvända läge. I källaren följer ännu en kvalitetssortering samt 100 % avstjälkning, innan druvorna placeras i termoreglerade ståltankar och cementtankar för spontan jäsning med terroirens och källarens egen jäst. Tanniner och färg extraheras under jäsningen genom dagliga överpumpningar (remontage) av musten samt genom nedtryckningar (punch-down) av druvskalen. Slutligen flyttas vinet till 228-liters franska ekfat, där det vinner ytterligare komplexitet genom mognad i hela 18 månader.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener















