
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvée William 2023
“The Bourgogne 2023 vintage: surpassing all expectations!” – Vins de Bourgogne
Ska du ta med det där Bourgogne-kraftpaketet till vinkvällen, där du vill visa dina gäster vad all hypen handlar om, tar du med Michel Rebourgeons „Cuvée William” 2023. Här får du 114 års Bourgogne-historia samlad i en sensationell specialcuvée från Pommard!
Det här är en mycket exklusiv mikroproduktion från det prestigefyllda Domaine Rebourgeon, som hyllar husets underbarn till vinmakare William Whitehead, som redan tog över rodret vid blott 18 års ålder… Stjärntalangen har sedan dess hyllats överallt, senast av Bourgogne Aujourd’hui, som utser honom till en av de 100 bästa vinmakarna i Bourgogne.
„Cuvée William” är en unik Pinot Noir som skördas från absurd gamla vinstockar på de båda Pommard-lägena „Les Perrières” och „La Vache”. Faktum är att just dessa vinstockar var bland de första återplanteringarna i Pommard efter vinlusens härjningar i slutet av 1800‑talet.
Det återspeglas i glaset, där du omedelbart möts av en oförglömlig kraft, mineralitet och komplexitet. Därför väljer William att låta vinet mogna på — håll i dig — 100 % nya franska ekfat i 18 månader. Ett modigt grepp, men som Jasper Morris också framhåller kan vinet utan problem bära detta, och det ger dessutom vinet lagringspotential i ett till två decennier i källaren. Fatkryddorna sveper in den eleganta röda och mörka frukten utan att på något sätt bli för dominerande.
Vinet görs endast i ett kultliknande antal flaskor och i superårgången 2023 kommer efterfrågan på detta praktexemplar av en Pommard att bli särskilt stor. Köp genast!
Njut gärna till fjäderfä, viltfågel, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvée William 2023?
Cuvee William 2023 fyller glaset med en ovanligt mörk och koncentrerad Pinot Noir-färg, där man redan anar vinets stora kraft. Doften bjuder in med en Pinot-arom i världsklass, där man snabbt känner avtrycket från de över 100 år gamla vinstockarna. Blommiga inslag av rosor och violer blandas med både röda och mörka körsbär, svarta vinbär, jordgubbar och björnbär samt granatäpplekärnor. Den förnäma frukten omsluts av lyxiga fattoner av vanilj, karamell, mokka och choklad. Vinet landar i munnen med ett "kapow" och visar varför Pommard räknas som de mest intensiva och bredaxlade Bourgogne-vinerna. Den stora kraften och smakintensiteten är balanserad till perfektion av William i källaren och den 100 % nya eken är vackert integrerad i vinet. Vinet avslutas med biffvänliga tanniner, skogsmarksmineraliska undertoner och delikata fattoner. Ett sant mästerverk av den unge William, som visar varför han av många anses vara ett vingeni! Drick nu, eller lagra 15–20 år från årgången.
Smaknoter
Plommon
Blåbär
Cederträ
Lakrits
Röda körsbär
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvée William 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvée William 2023 framställt?
Denna specialcuvée är framställd till ära för Delphine och Stephens son William, som tog över vinmakarrollen på domänen i mycket ung ålder. Han beskrivs av många som ett fullfjädrat vingeni och skapade sin första årgång som blott 18‑åring. Vinet här är ett unikum av Pinot Noir, som skördas från absurd gamla vinstockar på de två Pommard‑markerna, "Les Perrières" och "La Vache". Den sistnämnda har 114(!) år gamla stockar, vilket i Bourgogne‑sammanhang är ganska unikt. Faktum är att det var en av de första omplanteringarna i Pommard efter vinlusens härjningar i slutet av 1800‑talet.
Druvorna avstjälkas till 100 % innan de placeras i temperaturreglerade ståltankar och cementtankar. Tanniner och färg extraheras under jäsningen genom två dagliga överpumpningar av musten samt nedstampningar av druvskalen. Efter avslutad jäsning flyttas vinet över till 100 % nya franska ekfat, där det vinner ytterligare komplexitet under mognad i hela 18 månader.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















