





Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvée William 2023
“The Bourgogne 2023 vintage: surpassing all expectations!” – Vins de Bourgogne
Vill du imponera med ett Bourgogne-drama på vinkvällen, där du vill visa dina gäster vad all hypen handlar om, tar du med Michel Rebourgeons ”Cuvée William” 2023. Här får du 114 års Bourgogne‑historia samlad i en sensationell specialcuvée från Pommard!
Det här är en mycket exklusiv mikroproduktion från det prestigefyllda Domaine Rebourgeon, som hyllar husets stjärnvinmakare William Whitehead, som redan tog över rodret vid blott 18 års ålder… Stjärntalangen har sedan dess skördat erkännande överallt, senast i Bourgogne Aujourd’hui, som hyllar honom som en av de 100 främsta vinmakarna i Bourgogne.
”Cuvée William” är ett unikum av Pinot Noir, skördat från otroligt gamla vinstockar på de två Pommard‑lägena ”Les Perrières” och ”La Vache”. Faktum är att just dessa vinstockar var bland de första återplanteringarna i Pommard efter vinlusens härjningar i slutet av 1800‑talet.
Det återspeglas i glaset, där du omedelbart möts av en oförglömlig kraft, mineralitet och komplexitet. Därför väljer William att lagra vinet på – håll i er – 100 % nya franska ekfat i 18 månader. Ett vågat grepp, men som även Jasper Morris säger, så klarar vinet det väl och det ger dessutom vinet ett lagringspotential på både ett och två decennier i källaren. Ekfatskryddorna omsluter den eleganta röda och mörka frukten utan att på något sätt bli för dominerande.
Vinet görs endast i ett kultliknande antal flaskor och i superårgången 2023 kommer efterfrågan vara särskilt stor på detta praktexemplar av en Pommard. Köp genast!
Njut den gärna till fjäderfä, viltfågel, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvée William 2023?
Cuvee William 2023 fyller glaset med en ovanligt mörk och koncentrerad Pinot Noir-färg, där man redan anar vinets stora kraft. Nosen bjuder in med en världsklass Pinot-doft, där man snabbt känner avtrycket från de över 100 år gamla vinstockarna. Florala noter av rosor och violer blandas med både röda och mörka körsbär, svarta vinbär, jordgubbar och björnbär samt granatäpplekärnor. Den förnäma frukten omsluts av lyxiga fattoner av vanilj, kola, moka och choklad. Vinet landar i munnen med ett ”kapow” och visar varför Pommard räknas som de mest intensiva och bredaxlade Bourgogne-vinerna. Den stora kraften och smakintensiteten är balanserad till perfektion av William i källaren och 100 % ny ek är vackert integrerad i vinet. Vinet går i mål med biffvänliga tanniner, skogsbundna, mineraliska undertoner och delikata fattoner. Ett sant mästerverk av den unge William, som visar varför han av många anses vara ett vingeni! Drick nu, eller lagra i 15–20 år från skördeåret.
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvée William 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvée William 2023 framställt?
Denna specialcuvée är framställd till ära för Delphine och Stephens son William, som tog över rollen som vinmakare på domaine i mycket ung ålder. Han beskrivs av många som ett regelrätt vingeni och skapade sin första årgång vid blott 18 års ålder. Vinet här är ett unikum av Pinot Noir, som skördas från otroligt gamla vinstockar på de två Pommard-vingårdarna "Les Perrières" och "La Vache". Den sistnämnda har 114(!) år gamla vinstockar, vilket i Bourgogne-sammanhang är ganska unikt. Faktiskt var det en av de första återplanteringarna i Pommard efter vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet.
Druvorna avstjälkas till 100 % innan de placeras i temperaturreglerade ståltankar och cementtankar. Tanniner och färg extraheras under jäsningen genom två dagliga överpumpningar av musten samt nedstötningar av druvskalen. Efter avslutad jäsning flyttas vinet över till 100 % nya franska ekfat, där det vinner ytterligare komplexitet under mognad i hela 18 månader.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















