





Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Arvelets 2022
Inte tillverkad under 2020. Inte heller 2021... Hela tre år har gått sedan den burgundiska TOP100-kometen Domaine Michel Rebourgeon senast hade tillräckligt med druvor för ett enda 228-litersfat med exklusiv Pommard 1er Cru från den sydvända drömterroiren Les Arvelets!
Den unge William Whitehead är Pommards lysande ledstjärna. Han är bara i början av 20‑årsåldern – men har redan tagit Domaine Michel Rebourgeon rakt in i TOP100 och lyft hans Pommard-viner till Bourgognes absoluta toppskikt!
När Bourgogne Aujourd'hui provade cirka 3 000 bourgogner för några år sedan var en Pommard från Domaine Michel Rebourgeon delad vinnare som årets bästa bourgognevin – före hundratals Grand Cru från stora toppnamn och med flaskpriser från 5.000 till 10.000 DKK... Nu har du chansen att smaka varför – i superårgången 2022!
Med sina 8,46 hektar är Les Arvelets en av Pommards minsta 1er Cru-vingårdar. Av de 12–14 hus i Bourgogne som producerade Les Arvelets under toppåret 2022 är Michel Rebourgeons version helt klart bland de mer prisvänliga. Ändå hyllas vinet här som ett av de bästa 2022-vinerna av Bourgogne‑gurun Jasper Morris...
Vi talar inte bara om en otrolig kraft och intensitet från de cirka 85 år gamla vinstockarna som planterades redan 1940. Druvorna handplockas vid flera skördeomgångar, vilket gör att varje vinstock kan bidra med optimalt mogna Pinot Noir‑druvor till ett vin i världsklass.
Flaggskeppet spontanjäses med terroirens egen jäst innan det avrundas med lyxiga kryddtoner och struktur från den 18 månader långa fatlagringen... Resultatet är ett av Bourgognes största viner!
Njut av det som ett meditationsglas eller till biff, ankbröst, rätter med svamp eller karaktärsfulla franska ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Arvelets 2022?
Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Arvelets 2022 är mörkt lila i glaset. Nosen andas Pommard med mineralitet, kryddighet, blommighet och en superintensiv fruktkvalitet i världsklass från de gamla vinstockarna. Violer, rosor, vilda bär, blåbär, vilda hallon och saftiga svarta körsbär möter mörk, mineralisk skogsmark, läder och torkat kött, mörk Valrhona-choklad och lyxiga kryddor från den 18 månader långa fatlagringen. Det röda vinet glider över tungan med anmärkningsvärd mjukhet, medan smaken imponerar med kraftfull koncentration, längd och elegans. Mästerliga tanniner ger en biffvänlig struktur till denna oförglömligt stora Bourgogne-upplevelse. Helt enkelt Pommard när det är som bäst! Drick nu eller lagra i +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Hallon
Lakrits
Svampar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Arvelets 2022 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener