
Domaine Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023
”Made from 80 year old vines with very small grapes” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
En av historiens bästa viner från en av de bästa och mest sällsynta 1er Cru-lägena i Volnay…
La Carelle Sous la Chapelle, med upp till 80 år gamla Pinot Noir-stockar, har namn efter ”den firkantede vinmark neden for kapellet” i Volnay. En redan mycket sällsynt mikrolägenhet fördelad på 11 markägare, varav Domaine Michel Rebourgeon är bland de allra minsta.
Det produceras därför försvinnande få flaskor av denna starkt eftertraktade världsklassbourgogne. Vi har tilldelats 15 lådor. I gengäld blir koncentrationen och kvaliteten i de få och små druvorna allt mer episka, ju närmare vinstockarna kommer att kunna fira hundraårsfödelsedag.
I fältet av 25 viner som Robert Parker har testat från denna sällsynta lägenhet uppnår endast tre viner högre poäng än Rebourgeons La Carelle Sous la Chapelle från 2023.
Därtill kommer att Domaine Michel Rebourgeons unge vinmakare, William Whitehead, hyllas av självaste Robert Parker som ett av Burgunds stora talanger:
”Whitehead is well placed to emerge as one of the Côte de Beaune's new stars, and readers should start paying attention.” – Robert Parker
Bland hela 3577 vinproducenter, 266 négociants och 16 kooperativ i Bourgogne kliver Domaine Michel Rebourgeon rakt in på TOP 100 hos den högt ansedda Bourgogne Aujourd’hui – sida vid sida med de stora namnen bakom fyr-, fem- och sexsiffriga bourgognepriser. Kort därefter briljerar en av domänets rödviner som årets testvinnare av samtliga bedömda viner från prestigefyllda Pommard och Volnay (!)
…
Njut av den till biffar, grillat fjäderfä, fågelvilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023?
Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023 glimrar elegant körsbärsfärgad i glaset… Doften lovar en textbook parfumerad Volnay i koncentrerad 1er Cru-klass med ett fängslande doftunivers av svävande rosenblad och lavendel i vackert samspel med nyanserad röd och mörk bärfrukt, fina kalkstensnoter samt utsökta söta kryddor från fatlagringen…. I munnen, om möjligt, ännu vackrare! Frukten från de upp till 80 år gamla Pinot Noir-stockarna är förbluffande intensiv och vackert nyanserad med hallon, saftiga körsbär, rabarber med grädde och skogsjordgubbar som nästan dansar på tungan med en rak och vibrerande mineralitet. Mycket lång, fatkryddad avslutning med fina silkeslena tanniner som lyfter helhetsintrycket till klar världsklass! Drick nu, eller lagra +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100% Pinot Noir, som William Whitehead selekterar från upp till 80 år gamla vinstockar i 1er Cru-läget La Carelle Sous La Chapelle i Volnay. Alla druvor avstjälkas utan krossning och kallmacereras före spontan jäsning med terroirens egna jäst. Genom dagliga punch downs (pigeage) extraherar William varsamt färg, smak och tanniner från druvskalen, innan vinet pressas med en skonsam pneumatisk press och flyttas för 18 månaders lagring på 228-liters burgundiska ekfat, varav cirka 15% är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener

























