
Domaine Potinet-Ampeau Meursault Blanc 2018
Ampeau rimmar på MEURSAULT...!
Som sin numera avlidne släkting, legenden Robert Ampeau, har Vincent Durrieu från Domaine Potinet-Ampeau uppnått rykte som en fenomenal specialist på stor och lagringsvärd Meursault.
Det här är STOR MEURSAULT! Potinet-Ampeau hyllas av Hugh Johnson som ledande i Meursault tillsammans med namn som Comtes Lafon och Coche-Dury. Och huset har en Meursault med på den engelska topplistan ”Best 25 wines to try before you die”.
Stortalangen Vincent Durrieu skapar sin Meursault från 40 år gamla Chardonnay-stockar på de framträdande enskilda markerna Clos des Luchets och Pré de Manche. Den sistnämnda är exempelvis känd för en Meursault från Leroy som kostar 50 000 kronor...
I det kraftfulla 2018 levererar Potinet-Ampeau en magisk Meursault till ett för kvaliteten helt unikt pris!
Passar utmärkt till stekt fisk och skaldjur, sushi, grillat fjäderfä, rostade svampar, krämiga pastarätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13 °C
Hur smakar Domaine Potinet-Ampeau Meursault Blanc 2018?
I glaset glittrande gyllengul med fin fyllighet och friska, gröna nyanser. Näsan förkunnar en stor Meursault med en nästintill majestätisk parad av signaturdofter: honung, smör, mineraler, rök, citrus, päron, aprikos, mango, nötter och rostat bröd i ljuv förening. Fyllig och smörig i munnen, där den kryddiga, kraftfulla frukten svävar över tungan i en elegant pardans med Bourgognes citrusfriska mineralitet. Eftersmaken är len och munrengörande med många fina lager och nyanser som tillsammans skapar en äkta, klassisk Meursault-upplevelse. Drick nu eller lagra i över 15 år från skördeåret.
Domaine Potinet-Ampeau Meursault Blanc 2018 passar bra till...
Om Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener