
Domaine Roblot Marchand Chambolle-Musigny 2023
Sällsynt Chambolle-Musigny – mikroskopiskt partiinköp – först till kvarn!
Det här är ett magiskt ögonblick för fans av stor röd Bourgogne… Domaine Roblot-Marchand Chambolle-Musigny säljs redan för 799,00 hos den danska importören – och då i den mindre eftertraktade årgången 2021.
Är du mycket snabb kan du säkra en extra billig låda av denna sammetslena, florala och fenomenala Chambolle-Musigny från toppåret 2023.
Vi talar om topplomb frukt, handplockad från mycket gamla Pinot Noir-stockar på de enskilda vingårdarna ”Derrière le Four” (nära 1er Cru Les Feusselotes) och ”Les Fremiéres” (tätt intill Grand Cru Bonnes Mares).
I källaren skämmer fjärde generationens vinmakare Frédéric Roblot vinet i hela 15 månader på små franska ekfat om 228 liter, varav 20 % nya.
Mikroproducenten Domaine Roblot-Marchand, som bygger på mer än 100 års vinmakerfarenhet i Bourgogne, disponerar i dag 8 hektar fördelat på Vosne-Romanée, Gevrey-Chambertin och inte minst hemstaden Chambolle-Musigny.
Familjedomänen värnar starkt om sina upp till 125 år gamla vinstockar – en avgörande faktor och fördel när målet är att skapa Bourgogneviner från toppen av kvalitetspyramiden.
Samtidigt står hållbarhet högt på agendan, då Frédéric Roblot praktiserar minimal användning av gödsel och plöjer markerna ofta för att ge bättre luftcirkulation.
Njut av vinet till rött kött, fågel, ankbröst, vilt, inälvsmat och svamprätter. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Roblot Marchand Chambolle-Musigny 2023?
Domaine Roblot Marchand Chambolle-Musigny 2023 glimrar med en vacker burgundisk körsbärsröd färg i glaset… Doften förför med klassiskt parfymerade och delikata Chambolle-aromer av violer, nyponros, saftiga körsbär, skogssmultron och hallon, som på bästa sätt vävs samman med engelsk lakrits, fuktig skogsbotten, kaffe och vanilj från den långa fatlagringen... På tungan är texturen mjuk som kashmir, medan toppårgången skämmer bort smaklökarna med utsökt körsbärscharm och läckra skogssmultron. Frukten, faten och den burgundiska mineraliteten bildar ett rörande vackert samspel som mynnar ut i en minuts lång eftersmak med perfekt avvägda tanniner. Chambolle-Musigny i magisk toppform! Drick nu, eller lagra i över 15 år från skördeåret.
Smaknoter
Jordgubbe
Kaffe
Röda körsbär
Svampar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Roblot Marchand Chambolle-Musigny 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Roblot Marchand Chambolle-Musigny 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir, som handplockas från egna bästa lägen. Närmare bestämt kommer frukten från mycket gamla vinstockar på de två enskilda parcelarna ”Derrière le Four” (nära 1er Cru Les Feusselotes) och ”Les Fremiéres” (nedanför Grand Cru Bonnes Mares) i det prestigefyllda Chambolle-Musigny. Vinet lagras på små franska ekfat i 15 månader, varav 20 % nya.
Druvor
Pinot NoirOm Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener

























