
Domaine Rossignol-Fevrier Pere & Fils Volnay Clos la Cave 2022
"I can say with confidence that 2022 is the best vintage for Burgundy in a very long time -" - James Suckling
Biodynamiskt certifierad Volnay från en muromgärdad monoparcelle i den storslagna årgången 2022 – hyllad av James Suckling som en av de främsta på länge!
Familjen Rossignol har huserat i Volnay sedan 1500‑talet, och det är få platser i världen där en vinmakare kan skryta om en mer ingående kännedom om sitt terroir...
Hos Fréderic Rossignol har markerna varit biodynamiskt certifierade sedan 2009. Och planteringsdensiteten på 10 000 flaskor per hektar håller avkastningen naturligt låg, så fruktens intensitet och terroirets karaktär verkligen kan träda fram i glaset.
Clos la Cave är handplockad från en parcel på endast 0,31 hektar, så både produktionen och vår tilldelning är försvinnande liten.
Vinet är gjort med 40–60 % hela druvklasar, vilket lyfter smaken med extra parfym och karaktär. Med den höga fruktkvaliteten i åtanke har Fréderic inget behov av att forcera extraktionen av tanniner eller att använda nya fat för att skapa en imponerande Volnay.
Sedan Domaine Rossignol-Fevrier upptäcktes av kvalitetskräsna och högt respekterade Vinous har efterfrågan varit större än någonsin. Det här är Volnay när det är som mest autentiskt och elegant – Côte de Beaunes svar på Chambolle‑Musigny!
Njut av den till biff, andbröst, fågelvilt, ljust kött, svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Domaine Rossignol-Fevrier Pere & Fils Volnay Clos la Cave 2022?
Domaine Rossignol-Fevrier Volnay Clos la Cave 2022 glittrar genomskinligt mörkt körsbärsröd i glaset… Doften är intensiv och öppnar med Volnay‑typiska, parfymiga aromer av mörka körsbär, björnbär och skogssmultron, vackert sammanflätade med viol, skogsmark och krossad kalksten. Diskreta fattoner av mokka, kakao och rostade kryddor ger doftbilden extra djup… Texturen är silkeslen och fruktsmaken helt smickrande, samtidigt anas seriositeten och terroirprägeln från den muromgärdade, enskilda vingården Clos la Cave. Eftersmaken är vackert balanserad mellan friska röda och mörka bär, mineralisk tryffel, kalk och underväxt samt de fina, täta tanninerna och söta kryddorna från fatlagringen. Rekommenderas starkt! Drick nu eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Rossignol-Fevrier Pere & Fils Volnay Clos la Cave 2022 passar bra till...
Hur är Domaine Rossignol-Fevrier Pere & Fils Volnay Clos la Cave 2022 framställt?
Domaine Rossignol-Fevrier Volnay Clos la Cave är gjord på 100 % Pinot Noir, som Frédéric Rossignol tillsammans med sonen Valentin handplockar från 0,31 hektar på den muromgärdade Volnay-vingården Clos la Cave, som gränsar till den nästan likalydande 1er Cru Clos de la Cave des Ducs. Planteringstätheten ligger på 10 000 vinstockar per hektar, vilket ger färre och mindre druvor som i gengäld erbjuder högre koncentration och ett mer markant terroiruttryck. Vinifieringen sker i ståltank med 50–60 % hela druvklasar, vilket tillför extra aromatisk parfym och slankhet i smaken. Macerationstiden är 18–24 dagar, där Frédéric Rossignol optimerar utdraget av tanniner från druvskalen med försiktig manuell pigéage. Efter en varsam pneumatisk pressning flyttas vinet till 14 månaders lagring på 228-liters burgundiska ekfat, varav 10 % nya och resten ett till tre år gamla. tys
Druvor
Pinot NoirVindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Allergener
























