
Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas Ribera del Duero 2019 Dobble Magnum i trækasse
Mer än 1 års väntetid är fobi. Nu är Monzóns Montrachet tillbaka i drömårgången 2019. Här i en sällsynt och exklusiv dubbel magnumflaska! Kommer detta att bli det första vita vinet från Ribera del Duero med omnejd som får 100 poäng av Robert Parker?
Spaniens största och mest burgundiska vita vin skapas av Jorge Mónzon, som utbildade sig på Domaine de la Romanée-Conti, där han hjälpte till att göra världens dyraste vita vin "Le Montrachet Grand Cru". Han blev sedan headhuntad av Vega Siclia själv och grundade Dominio del Aguila 2014 med hjälp av en stor lotterivinst. Vi bevittnar just nu ett riktigt äventyr som utspelar sig på den största internationella vinscenen.
Jorge Mozon har på rekordtid etablerat sig som en av Spaniens största vinmakare, inte minst tack vare 2 x 100 poäng från Robert Parker för de röda vinerna Canta La Perdiz och nu senast Peñas Aladas. Hattricket kunde mycket väl fullbordas med hans vita vin.
Skapat på one-of-a-kind 100-åriga, ekologiskt odlade Albillo-vinstockar på 880 meters höjd. En unik terroir med en intensiv koncentration av kalk i jorden.
Resultatet är ett mirakel av ett fatlagrat vitt vin med smör, citrus, krossad flinta, krut och nötter som en 10.000 kronors Coche Dury från Meursault... Jästes svalt och oändligt långsamt i 10 månader(!) med terroirens egen jäst och mognade sedan i ytterligare 18 månader innan den buteljerades.
Vinet är strikt tilldelat och många flaskor är redan förbokade. Om du vill smaka på Spaniens svar på Le Montrachet måste du köpa nu.
Njut av den till de finaste portionerna av stekt fisk och skaldjur, fågel, svamp, tapas eller fasta ostar. Servera vid 10-13°C.
Hur smakar Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas Ribera del Duero 2019 Dobble Magnum i trækasse?
Albillo Viñas Viejas 2019 presenterar en klar halmgul färg med en vacker gyllene grön nyans... Redan i näsan känner man att detta kommer att bli en oförglömlig vinupplevelse ... De 100+ år gamla Albillo-vinstockarna ger en intensiv, något reducerande, mineralisk doft av krossad flinta, salt citrus, våt lime och bivax, elegant sammanbunden med kamomill, gröna äpplen, nötter, smör, persika och torkad ananas.... Det vita vinet är mjukt som smält smör på tungan och balanserar rikedom och frukt med livlig mineralsyra, kompletterad i slutet av komplexa inslag av vanilj, lanolin, hö, rök och honung. Ett av de få viner i världen som kan konkurrera med Grand Cru Bourgogne... Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas Ribera del Duero 2019 Dobble Magnum i trækasse passar bra till...
Hur är Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas Ribera del Duero 2019 Dobble Magnum i trækasse framställt?
Albillo Viñas Viejas 2019 är gjort på 100% Albillo, den sällsynta och spännande vita druvsorten i Ribera del Duero. Druvorna odlas ekologiskt, inspirerade av biodynamik, och hela klasar skördas för hand från +100 år gamla vinstockar - vissa till och med före phylloxera. Jäsningen sker under 10 månader på ekfat med bärkontakt och låg svavelhalt. Vinet mognar under 28 månader på främst franska ekfat och vid mycket låga temperaturer (ca 8-12°C). Resultatet är ett elegant och mycket mineralrikt vitt vin av högsta klass.
Druvor
AlbilloOm Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener