





Dominio del Aguila Canta la Perdiz Ribera del Duero 2020 ØKO Dobbelt Magnum i trækasse
Bara fyra viner från totalt tre vinhus i Ribera del Duero har genom åren uppnått perfekta 100 av 100 poäng hos världens mest prestigefyllda vinkritiker Robert Parker…
Dominio del Águila, grundat av en tidigare vinmakare hos Romanée-Conti och Vega Sicilia, står bakom två av vinerna. Du gissar säkert lätt vilka de två andra är ;-)
Canta la Perdiz från ett 1,25 hektar stort drömläge med 100–150 år gamla vinstockar är crèmen de la crème hos Dominio del Águila och Spaniens nya kungavin.
Ett ekologiskt certifierat och biodynamiskt odlat ”field blend” med Tempranillo i förarsätet. Under den kungliga årgången 2020 genomgår de traditionellt fottrampade hela druvklasarna en imponerande 7 månader lång jäsningsprocess i familjens djupa och iskalla kalkstenskällare i byn La Aguilera.
Resultatet är en gudomlig kombination av fruktintensitet och unik aromatisk finess, som förfinas med lyxiga kryddtoner från 42 månaders lagring på de finaste franska ekfaten... alltså flera månader längre än årgång 2019! Buteljerad utan klarning och filtrering. Flaskad för hand.
”This slow elevage results in a wine with beautiful perfume, remarkable poise, ample length, balance and complexity.” – winemaker Jorge Monzon
Canta La Perdiz 2020 är ännu inte bedömd, men flaggskeppet landar konsekvent 1, 2 eller 3 poäng mer än lillebrodern Aguila Reserva, som just 2020 har 97 poäng hos Robert Parker… You do the math!
Extremt exklusiv produktion: Vi har tilldelats 2 (!) flaskor dubbelmagnum i originalträlådor!
Avnjut den till saftigt lammkött, nötkött, ibericogris, långkok och lagrade ostar! Servera efter luftning vid 16–18°C.
Drick nu, eller spara i över 25 år från skördeåret.
Hur smakar Dominio del Aguila Canta la Perdiz Ribera del Duero 2020 ØKO Dobbelt Magnum i trækasse?
Dominio del Águila Canta La Perdiz 2020 gnistrar av avgrundsdjupt mörklila med kolsvart kärna i glaset... Doften är ytterst koncentrerad och dessutom underbart rik på aromatisk finess, med fina violer, parfymerade björnbär, blå plommon, katrinplommon, tryffel, kalkig mineralitet och svarta körsbär som vackert förenas med lyxigt kryddiga fattoner av mörkrostat kaffe, Valrhona-choklad och engelsk lakrits... Det här är helt vilt! Vinet glider med sammetslen textur och mäktig intensitet över tungan, där den mörkläckra och fruktkoncentrerade enkelvingårds-Ribera del Duero avslöjar nyans efter nyans av häpnadsväckande välsmak! Minutlång och perfekt fatkryddad finish, där de fina tanninerna framträder med perfekt, biffvänlig och lagringsvärd seriositet. Tårframkallande läcker världsklass och i superårgången 2020 Ribera del Dueros i särklass vildaste kultvinsupplevelse för priset!
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Kaffe
Lakrits
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Dominio del Aguila Canta la Perdiz Ribera del Duero 2020 ØKO Dobbelt Magnum i trækasse passar bra till...
Hur är Dominio del Aguila Canta la Perdiz Ribera del Duero 2020 ØKO Dobbelt Magnum i trækasse framställt?
Canta la Perdiz från toppårgången 2020 är framställd av cirka 80 % Tempranillo, som får extra komplexitet och finess från Cariñena, Garnacha, Albillo, Bobal och Tempranillo Gris. De ekologiskt odlade druvorna skördas från 100–150 år gamla vinstockar, till största delen pre-phylloxera, på enkelvingården Canta la Perdiz. Vingården är belägen nära byn La Aguilera på 890 meters höjd. Lägets sydliga exponering samt en jordmån med sand över porös kalksten ger vinet sin särskilda mix av karaktärsfasthet och parfymerad elegans. Efter traditionell fottrampning av handskördade, hela druvklasar jäses musten utan tillsatt, odlad jäst. Den malolaktiska jäsningen sker på fat – en mycket långsam process vid låg temperatur. Efter 42 månaders fatlagring på till största delen franska ekfat tappas vinerna manuellt. Ingen klarning, ingen filtrering.
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener


















