
Dominio del Aguila Peñas Aladas Gran Reserva Ribera del Duero 2018 ØKO 5 Liter i trækasse
Unik 5-litersutgåva av Peñas Aladas 2018 - levereras i original trälåda!
Sedan Peñas Aladas först satte alla Ribera-konkurrenter på plats hos Robert Parker har vinet varit ett av Spaniens mest hypade samlarobjekt. Med 100 poäng från Robert Parker har efterfrågan exploderat ytterligare.
Romanée Conti-lärjungen Jorgen Monzón är så fast besluten att upprepa eller överträffa perfektion, med historiska två 100 Parker-poäng i 2016 års årgång, att han beslutade inte att producera Peñas Aladas 2017.
Först 2018 är den nya kungen av Ribera del Duero nöjd... Peñas Aladas Gran Reserva 2018 är certifierat ekologiskt, odlat biodynamiskt och mognadslagrat i 53 månader på franska ekfat. Det mest sublima rött vinet som skapats på spansk mark?
Med ett av de svalaste lägena i hela Ribera del Duero levererar kalkstenen Peñas Aladas verkligen en elegans som ingen i området kommer i närheten av att matcha.
Hemligheten bakom dess silkeslena finess är sval bergsluft från Sierra de la Demanda och omgivande skogar av enbär, tall och ek som håller temperaturen tre grader svalare än resten av byn La Aguilera.
Med eller utan 100 poäng från Robert Parker lovar vi att slåss för varje flaska av detta flaggskepp Gran Reserva från över 100 år gamla vinstockar. Ren världsklass!
Vinet levereras i original trälådor om 6 st. Mycket begränsat lager!
Njut av det till lamm, krokåldrat nötkött, anka, vilt, blackfootskinka och mogna ostar. Servera vid 16-18°.
Hur smakar Dominio del Aguila Peñas Aladas Gran Reserva Ribera del Duero 2018 ØKO 5 Liter i trækasse?
Peñas Aladas Gran Reserva 2018 presenterar sig mörkt björnbärsrött med en nästan svart mitt... I doften magisk, förtrollande och grandios med rent gudomliga dofter av torkade röda blommor, saftiga svarta körsbär, björnbär, engelsk lakrits och mörka plommon som öppnar dörren till mogna källardofter av mörkrostade kaffebönor, söta orientaliska kryddor, kritaktig mineralitet, torkat kött, skogsmark, anis, tryffel och rosmarin... Vinet landar mjukt och med en unik sval, silkeslen elegans på tungan, där den kraftfulla frukten, fatet och mineraliteten kraftfullt lyfter helhetsupplevelsen till en sfär av solitär klass. Minutlång och perfekt nyanserad avslutning med utsökta tanniner och en rikedom av spanska lyxkryddor från den 53 månader långa fatlagringen. Komplex. Koncentrerad. Underbart. Detta är ett av de mycket sällsynta viner som lämnar även kräsna provsmakare helt mållösa... Historiskt stor, magisk Ribera del Duero! Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.
Dominio del Aguila Peñas Aladas Gran Reserva Ribera del Duero 2018 ØKO 5 Liter i trækasse passar bra till...
Hur är Dominio del Aguila Peñas Aladas Gran Reserva Ribera del Duero 2018 ØKO 5 Liter i trækasse framställt?
Vinet görs främst av Tempranillo, handskördad från mer än 100 år gamla vinstockar på Ribera del Dueros enda vingård Peñas Aladas, nära La Aguilera. Den östvända orienteringen av fältet och skuggan från omgivande träd samverkar med 870-890 meters höjd för att skapa ett särskilt svalt mesoklimat som främjar den unika mineralelegansen hos det färdiga rött vinet. Jordmånen består av sand och lera över märgelsten/kalksten. Den kompletteras med mindre andelar av samplanterade druvsorter som Albillo, Garnacha och Bobal. Fältet odlas biodynamiskt och är certifierat ekologiskt.
Efter traditionell fottrampning av hela druvklasar jäses musten utan tillsats av odlad jäst. Den malolaktiska jäsningen sker på fat - en process som pågår i 10 månader i en sval temperatur på 12°C. Efter 53 månaders fatlagring på mestadels franska ekfat buteljeras vinerna manuellt. Inget utrymme, ingen filtrering.
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener












