
Dominio del Aguila Picaro Clarete 2020
Wow... Robert Parker smakar mineralitet à la kult Meursault från Coche Dury? Japp, Spaniens förmodligen bästa rosé är en rekordstor 2020-årgång.
Dominio del Aguilas ekologiska Clarete är ett av mycket få roséviner som valts ut till Falstaffs prestigefyllda Top 100 "Spain's Best Wines" - och nyligen krossade samma toppvin ALLA konkurrenter i Decanters test av kraftfulla roséviner från hela världen!
2020 är ett nytt Ribera del Duero-mästerverk från DRC-lärlingen Jorge Monzón, som i fler och fler recensioner distanserar sig från resten av Ribera del Duero-rivalerna.
Clarete är en klassisk Ribera del Duero rosé, där gröna och blå druvor jäser tillsammans före 23 månaders mognad på franska ekfat. Ett perfekt balanserat möte mellan elegansen hos den vita druvan Albillo, Tempranillos mörkröda vinsjäl och fatets ålderdomliga spanska kryddor. Bli upphetsad!
Njut av det till grillad fisk och skaldjur, tapas, fågel, ljust kött och mogna ostar. Servera vid 10-12°C.
Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Hur smakar Dominio del Aguila Picaro Clarete 2020?
I glaset, vacker rosa färg med delikat orange nära kanten av glaset... Nosen lockar med fruktkraft, friskhet och mogen krydda ... Jasmin, blodapelsin, jordgubbsjuice, persika och granatäpple spricker upp ur glaset, medan rök, kryddor och salt mineralisk havsbris tar komplexiteten till världsklassnivåer ... Vinet är krämigt och fylligt på tungan, med frukten perfekt balanserad! Fräscht och kraftfullt med magisk mineralitet och lyxiga kryddor. Vinet avslutas med en antydan till tanniner - vilket ger oändliga möjligheter - från lyxig mysighet till kryddiga rätter!
Dominio del Aguila Picaro Clarete 2020 passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning