



Dominio del Águila Picaro Clarete Viñas Viejas Ribera del Duero 2022 ØKO Magnum i trækasse
Ett av världens bästa roséviner i en elegant magnumflaska!
Ekologiska Clarete från kulthuset Dominio del Águila är en så vild rosé att Robert Parker jämför dess mineralsmak med kultvinet Meursault från världsberömda Coche Dury. Den ikoniska vinkritikern gav Picaro Clarete 95 poäng i årgången 2020, vilket räcker för en TOP-5-placering bland de bäst rankade rosévinerna genom tiderna.
Den föregående årgången fick också 95 poäng av Spaniens största vintidning, Guía Peñin. Samma som López de Heredia Viña Tondonia Rosado Gran Reserva 2008, som kostar cirka 1600 kronor. Då är nivån liksom satt.
Den här typen av prestationer ger eko över hela världen och efterfrågan är extremt hög just nu. Tyvärr är det här en mikroproduktion på cirka 7 000 flaskor, varav vi bara tilldelas en bråkdel, så du måste agera snabbt om du vill säkra ett av dessa vaxförseglade mästerverk.
Clarete är en klassisk Ribera del Duero rosé, där gröna och blå druvor jäser tillsammans före 19 månaders mognad på franska ekfat. Ett perfekt balanserat möte mellan elegansen hos den vita druvan Albillo, Tempranillos mörkröda vinsjäl och fatets ålderdomliga spanska kryddor. OBS - De äldsta vinstockarna är över 100 år gamla och odlingen är både ekologisk och på väg mot biodynamik.
Allt toppas med Burgund-inspirerad flintmineralitet som Jorge Monzon uppnår genom att minimera vinets kontakt med syre under den långa fatlagringen. Resultatet är ren världsklass...
Som ett av mycket få roséviner har Dominio del Aguilas ekologiska Clarete också valts ut till Falstaffs prestigefyllda topp 100 "Spain's Best Wines" - och dessutom slagit ALLA konkurrenter i ett Decanter-test av kraftfulla roséviner från hela världen!
Domaine de la Romanée-Conti-lärlingen Jorge Monzón har redan skapat flera 100-poängare i rött, kanske Spaniens bästa vita vin och nu gör Picaro Clarete ett starkt försök att ta hem titeln som världens bästa rosévin. Måste vara erfaren.
Njut av det till grillad fisk och skaldjur, tapas, fågel, ljust kött och mogna ostar. Servera vid 10-12°C.
Hur smakar Dominio del Águila Picaro Clarete Viñas Viejas Ribera del Duero 2022 ØKO Magnum i trækasse?
Aguilas Clarete sticker redan ut från mängden med sin unikt eleganta rosa färg som har små orange nyanser längs kanten. Nosen öppnar sig med en magisk mineraldoft av rökig flinta, våt kalksten och salt, som blandas med jasmin, blodapelsin, jordgubbsjuice, persika och granatäpple, samt rök och exotiska kryddor från den långa fatlagringen.... Clarete 2022 är smörigt och rikt på gommen, medan den delikata röda bärfrukten är vackert parad med lyxiga fatnoter av vanilj, crème brûlée och rök. Rent vin i världsklass med en eftersmak som aldrig släpper taget och fortsätter att överraska med fina nyanser... De fina tanninerna i eftersmaken vittnar om ett vin med oändliga användningsområden - från lyxigt mys till tyngre rätter! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Dominio del Águila Picaro Clarete Viñas Viejas Ribera del Duero 2022 ØKO Magnum i trækasse passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener