





Dominio del Águila Picaro Clarete Viñas Viejas Ribera del Duero 2023 ØKO
"För många år sedan var det här vinet flaggskeppet i Ribera del Duero, inte en klassisk rosé även om det delar den rosa färgen. Det framställs genom kombinerad jäsning av vita och röda sorter. Resultatet har en arom av vitt vin och en själ av rött vin" - Dominio del Águila
Efter månader av väntan är Dominio del Águilas ikoniska Clarete rosé äntligen tillbaka... Tidigare topprankad med hela 94 poäng från Robert Parker - en bedrift som få roséviner i världen kan skryta med. Till och med den berömda vinkritikern har jämfört mineralsmaken hos denna Clarete med kult Meursaults från Coche Dury.
Nu börjar kampen om det helt nya 2023. Men se upp... Av en mikroproduktion på 6 324 vaxförseglade och numrerade flaskor tilldelas vi bara en bråkdel, och efterfrågan i hela världen är högre än någonsin tidigare.
Clarete är en klassisk Ribera del Duero rosé, där gröna och blå druvor jäser tillsammans före 15 månaders mognad på franska ekfat. Ett perfekt balanserat möte mellan elegansen hos den vita druvan Albillo, Tempranillos mörkröda vinsjäl och fatets ålderdomliga spanska kryddor. OBS - De äldsta vinstockarna är över 100 år gamla och odlingen är både ekologisk och på väg mot biodynamik.
Allt toppas med Burgund-inspirerad flintmineralitet som Jorge Monzon uppnår genom att minimera vinets kontakt med syre under den långa fatlagringen. Resultatet är ren världsklass...
Som ett av mycket få roséviner har Dominio del Aguilas ekologiska Clarete valts ut till Falstaffs prestigefyllda topp 100 "Spain's Best Wines" - precis som toppvinet har krossat ALLA konkurrenter i ett Decanter-test av kraftfulla roséviner från hela världen!
2023 är ett nytt Ribera del Duero-mästerverk från Domaine de la Romanée-Conti-lärlingen Jorge Monzón, som i fler och fler recensioner distanserar sig från resten av Ribera del Duero-rivalerna.
...
Betyg från tidigare år.
Njut av det till grillad fisk och skaldjur, tapas, fågel, ljust kött och mogna ostar. Servera vid 10-12°C.
I årgång 2023 producerades endast 6 324 flaskor.
Hur smakar Dominio del Águila Picaro Clarete Viñas Viejas Ribera del Duero 2023 ØKO?
När den hälls upp har den en elegant rosa färg med en subtil orange kant... Härligt mineralisk doft med smaker av flinta, våt kalksten och salt som blandas med jasmin, blodapelsin, jordgubbsjuice, persika och granatäpple samt rök och exotiska kryddor från den långa fatlagringen. .... Clarete 2023 är krämigt och rikt på tungan, där den delikata röda bärfrukten blandas vackert med magisk mineralitet och lyxiga fatnoter av vanilj, crème brûlée och rök. Rent vin i världsklass med en eftersmak som aldrig släpper taget och fortsätter att överraska med fina nyanser...
Smaknoter
Flintesten
Vita blommor
Jordgubbe
Röda körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Dominio del Águila Picaro Clarete Viñas Viejas Ribera del Duero 2023 ØKO passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning