





Dominio del Aguila Picaro Vinas Viejas Ribera del Duero 2022 ØKO
Världens bästa Ribera del Duero för priset... Märkt av Robert Parker som "en triumf"!
Picaro avvisar överväldigande alla potentiella konkurrenter om tronen i den nya årgången 2022, med Robert Parker som återigen rankar Picaro högre än alla andra Ribera del Duero-viner i samma prisklass.
Under 2022 drar Picaro verkligen ifrån konkurrenterna. Picaros druvor handplockas från höga, nordvända och därför svalare sluttningar i Ribera, vilket är en ovärderlig fördel i mycket varma kraftårgångar som 2022. Den balans du upplever i det här glaset är helt enkelt i en klass för sig...
Bakom Picaro står den unge vinmakaren Jorge Monzón, som gjorde vin för både Romanée-Conti och Vega Sicilia innan han 2010 startade sin egen vingård, Dominio del Águila, i Ribera del Duero.
På rekordtid har han visat att hans viner är BÄTTRE än alla andras. Till och med de mest berömda Ribera del Duero-vinerna - som du får betala upp till 10.000 DKK per flaska för. Águila är den första producenten i Ribera del Duero och hela Spanien som har fått 2x 100 poäng av Robert Parker i en enda årgång.
Hypen kring vinerna har aldrig varit större än nu... Se själv varför!
....
Njut av detta vin till lamm, grillat nötkött, anka, vilt, svartfotsskinka och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Domino del Aguila Picaro 2022 är baserat på druvor från vinstockar som är minst 80 år gamla. 90% Tempranillo och 10% interplanterade sorter som Albillo, Bobal, Garnacha och Tempranillo Gris. Druvorna handplockas från nordvända sluttningar i La Aguilera med utsikt över floddalen Gromejón. Markens svala orientering, dess läge 860 meter över havet och den kalkhaltiga jorden bidrar alla till vinets unika mineraliska elegans och aromatiska finess.
I vingården får vinerna extra parfym och gröna nyanser från jäsningen med stjälkar, och jäsningen sker traditionellt i öppna betongtankar där druvorna trampas med bara fötter för att säkerställa en varsam extraktion av färg, smak och tanniner från skalen. Lagrat 14 månader på franska ekfat och buteljerat utan klarning.
Hur smakar Dominio del Aguila Picaro Vinas Viejas Ribera del Duero 2022 ØKO?
Vid upphällning, mörkt körsbärsrött med en ung violett färg... Picaro 2022 spricker upp ur glaset med häpnadsväckande intensiva och parfymerade aromer av rosor, lavendel, saftiga smultron, bubbelgum, svarta körsbär, aromatiska teblad och läckra björnbär som blandas perfekt med den gåtfulla mineraliteten från terroiren och delikata kryddor från den 14 månader långa lagringen på de bästa Bourgogne-faten... Picaro är sammetslen på tungan med sin supersaftiga, mineralvibrerande och perfekt fatkryddade Tempranillo-frukt som balanserar utmärkt i årgång 2022. Lång och intensiv avslutning med eleganta, biffvänliga tanniner och de finaste subtila tonerna av kanel och grönt te. Bästa Picaro någonsin? Du är domaren! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Dominio del Aguila Picaro Vinas Viejas Ribera del Duero 2022 ØKO passar bra till...
Hur är Dominio del Aguila Picaro Vinas Viejas Ribera del Duero 2022 ØKO framställt?
Domino del Aguila Picaro 2022 är baserad på druvor från minst 80 år gamla stockar. 90% Tempranillo samt 10% samplanterade sorter som Albillo, Bobal, Garnacha och Tempranillo Gris. Druvorna handplockas från nordvända sluttningar i La Aguilera med utsikt över floddalen Gromejón. Vinmarkens svala exponering, dess läge 860 meter över havet samt den kalkhaltiga jordmånen är alla faktorer som bidrar till denna vins unika mineraliska elegans och aromatiska finess.
I vineriet får vinerna extra parfym och gröna nyanser genom jäsning med stjälkar, och jäsningen sker på traditionellt vis i öppna betongtankar, där druvorna trampas med nakna fötter för att säkerställa en skonsam extraktion av färg, smak och tanniner från skalen. Lagrad 14 månader på franska ekfat och buteljerad utan klarning.
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener

















