



Dominio del Aguila Picaro Viñas Viejas Ribera del Duero 2023 ØKO
”All these vines are over 80 years old and have been cultivated in a traditional way.” – Jorge Monzon, Dominio del Águila
11 år i rad är Picaro topprankad hos Robert Parker – med upp till 95 poäng och i flera årgångar som det bästa Ribera del Duero i sin prisklass!
Nu är världens bästa köp i Ribera del Duero redo att inta sin nu etablerade tron i den nya 2023-årgången, där frukten briljerar med en så överlägsen kvalitet att Dominio del Águila beslutar att skämma vinet med flera månaders extra fatlagring – totalt 16 månader på de bästa franska ekfaten. Även terroiren är first-rate...
Picaros druvor plockas för hand från över 80 år gamla vinstockar, som är "field blends" på högt belägna, nordvända och därmed svalare sluttningar i Ribera del Duero – en ovärderlig fördel i de mycket varma kraftårgångar som plågar detta prestigefyllda område nuförtiden.
I källaren trollar den unge ägaren och vinmakaren Jorge Monzón, som gjort vin både för Domaine de la Romanée-Conti och Vega Sicilia, tills han 2010 startade sitt eget vinhus med uråldriga vinstockar i La Aguilera. Här är Jorge mitt uppe i att införa biodynamiska metoder – direkt inspirerad av sin mångåriga vistelse hos DRC i Bourgogne.
På rekordtid har han visat att hans viner är BÄTTRE än alla andras. Även de mest kända kultvinerna från Ribera del Duero – som du får betala upp emot 10 000 DKK per flaska för. Águila är den första producenten i Ribera del Duero och i hela Spanien med 2x 100 poäng hos Robert Parker i samma årgång.
Hajpen kring vinerna har aldrig varit vildare… Och nu har du chansen att smaka varför!
...
Njut av vinet till lamm, grillat nötkött, anka, vilt, iberisk skinka samt lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Dominio del Aguila Picaro Viñas Viejas Ribera del Duero 2023 ØKO?
Picaro Viñas Viejas 2023 står läckert björnbärsröd i glaset med en nästan svartlila kärna… Doften lovar Ribera del Duero av högsta karaktär. Solmogen bärfrukt, sval mineralitet och elegant parfymrika aromer av rosor, lavendel, saftiga smultron, bubblegum, svarta körsbär, aromatiska teblad och läckra björnbär förenas elegant med terroirets gåtfulla mineralitet och delikata kryddor från den 16 månader långa fatlagringen på de bästa Bourgognefaten... Vinet sveper som lyxig sammet över tungan. Smaken levererar suverän, fatkryddad Tempranillo-frukt med extra kraft från de över 80 år gamla vinstockarna, som väcks till liv av en sval, mineralisk elegans från det nordvända terroiret i La Aguilera! Lång och vackert nyanserad finish med biffvänliga tanniner samt fina inslag av kanel och grönt te. Wow... Picaro har knappast någonsin smakat större! Drick nu, eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Choklad
Herbes de Provence
Jordgubbe
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Dominio del Aguila Picaro Viñas Viejas Ribera del Duero 2023 ØKO passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener