
Dominio del Aguila Reserva 2013
Kåret i spaniens vigtigste vinguide til Guida Penin til Ribera del Dueros bedste rødvin !!!
Dominio Del Àguila er den helt nye stjerne i Ribera Del Duero. Husets første vin, La Perdiz, scorede i 2013 årgangen 98 Point hos Robert Parkers Wine Advocate.
Et nyt vineventyr fra 2010, startet af Jorge og Isabel - Vinhuset er så nyt, at priserne, trods de vanvittige anmeldelser, endnu ikke er stukket af - og det udnytter vi til fulde!
Med to års kældererfaring fra Romanee-Conti, Bourgogne-huset kendt for at sælge verdens dyreste vine, og Ribera del Duero kundskaber fra Vega Sicilia, er Jorge fra Dominio del Àguila mere end rustet til at lave førsteklasses vin.
I 2010 fulgte han sammen med kæresten drømmen om at starte sit eget vinbrug, og de købte sammen Dominio Del Águila.
Huset råder over 35 hektar i Ribera del Duero. Heraf er 5 hektar "unge" vinstokke, som Jorge kalder dem, når de er under 50 år gamle.
Domaine del Aguila Reserva 2013 er høstet med hånden gamle vinstokke. Man bruger kun de hele vinklasser. Vinen kommer efter gæring 35 måneder på fade. Druerne er næsten 100% tempranillo med en lille andel af lokale spanske druer.
Farven er dybrød og i duften kan man fornemme toner af mørke bær, fad, lakrids og peber. Samme nuancer går igen i smagen. Her tilføres der også smag af modne kirsebær.
En vin som kan gemmes 10 år+ endnu, og som bør dekanteres i god tid inden man nyder den.
Robert Parker skrev:
2013 was certainly not an easy vintage in Ribera del Duero, but it's one of those years where the ones that knew how to read the vintage achieved better wines than in an 'easy' vintage. I'd say that's clearly the case of the 2013 Reserva from Jorge Monzón. It's aromatic, expressive, floral and still very Ribera, subtler and fresher without losing the essence of the place. They already have their style, identifiable; they always use 100% full clusters, but only use grapes from ripe stems, even in 2013, a year where it was easy to find herbal aromas and lack of ripeness in too many wines. The challenge in a vintage like this with old vines and mixed varieties is that some of them didn't achieve the necessary ripeness and they had to keep them out of the vats. It has the spark of electricity, the tastiness and emotion of the greatest wines from the region. It's balanced and fresh, in a very different way from the 2012, with a different texture. It's in vintages like this when people demonstrate what they are capable of, and often produce their best wines. I think this is the case with this Reserva, which has to be among the best wines produced in the appellation in 2013. Simply stunning! 6,907 bottles produced. It was bottled in June 2016.
Dominio del Aguila Reserva 2013 passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential


