
Dominio del Águila Reserva Ribera del Duero 2019 ØKO Dobbelt Magnum i trækasse
Ribera del Dueros överlägset bästa kultvinköp!
Dominio del Aguilas Reserva har konsekvent toppat Robert Parkers lista över de bästa vinerna i den prestigefyllda appellationen under de senaste åren. Endast överträffat av ett eller två andra kultviner med priser upp till 8.000 DKK per flaska.
Nyckeln till vinets gigantiska framgångar finns både i fältet och i källaren. Vi erkänner villigt att vi sällan har sett en så unik och särpräglad vinframställning som den som bedrivs på Domnio del Aguila.
Handskördade druvor från mer än 100 år gamla vinstockar pressas med foten i cementtankar och jäser sedan i 4 månader i 500 år gamla, svala, underjordiska källare. Vinet lagras sedan i, vänta bara, 34 månader på franska ekfat - ett helt år längre än minimikravet för en Gran Reserva, men eftersom vinet lagras i flaskan under kortare tid måste det "nöja sig" med Reserva-etiketten. Den mycket långsamma jäsningen och mognadsprocessen på ekfat är avgörande för att uppnå nyckeln till vinets skyhöga elegans och unika komplexitet.
År 2016 bröt Dominio del Aguila igenom ljudvallen med perfekta 100 poäng, och allt tyder på att den nya årgången 2019 har kraft och potential. Med upp till 95 poäng har Wine Spectator gett ett av millenniets högsta betyg till Ribera del Duero och det officiella kvalitetsrådet har gett årgången den sällsynta stämpeln "Excellent" .
Njut av den stora Reserva till lamm med örter, grillat nötkött, anka, vilt, svartfotskinka och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Dominio del Águila Reserva Ribera del Duero 2019 ØKO Dobbelt Magnum i trækasse?
Toppvinet imponerar med en mörk, intensiv körsbärsröd färg redan vid upphällningen. Nosen tar dig till Tempranillos paradis med en underbar bukett av torkade violer, svarta körsbär, hallon, blåbär, smultron och björnbär, ytterligare nyanserad av mineralisk skogsmark, nyrostade moccabönor, Valrhona-choklad, kanel och vanilj. WOW! Vinet landar på tungan med krämig, len och perfekt balanserad frukt som domineras av körsbär och plommon. Allt smälter i munnen medan du försöker hålla jämna steg med den parad av smaker som passerar genom dina sinnen. Vinet avslutas med en 60 sekunder lång eftersmak som bjuder på torkade örter, kalkhaltiga mineraltoner, delikata fatkryddor och lager på lager av bärnyanser. Obestridlig världsklass, än en gång - se upp Vega Sicilia! Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.
Dominio del Águila Reserva Ribera del Duero 2019 ØKO Dobbelt Magnum i trækasse passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener