



Dominio del Águila Reserva Ribera del Duero 2020 ØKO i trækasse
Om du vill uppleva kultviner från Ribera del Duero och ändå komma undan med mycket valuta för pengarna är Dominio del Aguilas legendariska Reserva i den formidabla kraftårgången 2020 ett måste!
Robert Parker rankar det som kanske den bästa Reserva någonsin och placerar det på delad 2:a plats bland Ribera del Dueros bästa viner - endast överträffat av ett enda vin på 8.000 DKK per flaska. Du kanske kan gissa vilken av dem...
Nyckeln till vinets gigantiska framgångar finns både i fältet och i källaren. Vi erkänner villigt att vi sällan har sett en så unik och särpräglad vinframställning som den som bedrivs på Domnio del Aguila.
Handskördade druvor från mer än 100 år gamla vinstockar pressas med foten i cementtankar och jäser sedan i 5 månader i 500 år gamla, svala, underjordiska källare. Vinet lagras sedan i, vänta bara, 34 månader på franska ekfat - ett helt år längre än minimikravet för en Gran Reserva, men eftersom vinet lagras i flaskan under kortare tid måste det "nöja sig" med Reserva-etiketten. Den mycket långsamma jäsningen och mognadsprocessen på ekfat är avgörande för att uppnå nyckeln till vinets skyhöga elegans och unika komplexitet.
Förra året blev Dominio del Aguila den första producenten i Spaniens och Ribera del Dueros historia att få 2 x 100 poäng av Robert Parker i samma årgång (Canta La Perdiz och Peñas Aladas 2016). Tätt därefter kommer deras Reserva, som år efter år bevisar att det också är ett av Ribera del Dueros 10 bästa viner.
Köp nu medan det fortfarande finns flaskor kvar!
...
Nedan hittar du betyg från tidigare år.
Njut av den stora Reserva till lamm med örter, grillat nötkött, anka, vilt, svartfotskinka och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Dominio del Águila Reserva Ribera del Duero 2020 ØKO i trækasse?
Aguila Reserva 2020 väller ut ur den lyxiga flaskan med en nattsvart körsbärsröd färg som lovar stor intensitet! En sagolik Tempranillo-doft av torkade violer, saftiga svarta körsbär, hallon, blåbär, smultron och björnbär flyter upp ur glaset, magiskt uppbackad av våt skogsmark, nymalet kaffe, mörk Valrhona-choklad, kanel och vanilj. Vinet landar på tungan med krämig, len och perfekt balanserad frukt som domineras av körsbär och plommon. Allt smälter i munnen medan du försöker hålla jämna steg med den parad av smaker som passerar genom dina sinnen. Vinet avslutas med en 60 sekunder lång eftersmak som bjuder på torkade örter, kalkhaltiga mineraltoner, delikata fatkryddor och lager på lager av bärnyanser. årgång 2020 är en stark kandidat till den bästa årgången hittills för Reserva-toppvinet. Se upp Vega Sicilia! Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.
Dominio del Águila Reserva Ribera del Duero 2020 ØKO i trækasse passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener