





Dominio del Aguila Ribera del Duero Peñas Aladas Gran Reserva 2018 ØKO i trækasse
Sedan Peñas Aladas först satte alla Ribera-konkurrenter på plats hos Robert Parker har vinet varit ett av Spaniens mest hypade samlarobjekt. Med 100 poäng från Robert Parker för årgång 2016 har efterfrågan exploderat ytterligare.
Romanée Conti-lärjungen Jorgen Monzón är så fast besluten att upprepa perfektionen, med historiska dubbla 100 Parker-poäng i årgång 2016, att han beslutade inte att producera Peñas Aladas 2017.
Först 2018 är den nya kungen av Ribera del Duero nöjd... Peñas Aladas Gran Reserva 2018 är certifierat ekologiskt, odlat biodynamiskt och mognadslagrat i 53 månader på franska ekfat. Återigen, ett av de mest sublima röda vinerna som skapats på spansk mark!
Med ett av de svalaste lägena i hela Ribera del Duero levererar kalkstenen Peñas Aladas verkligen en elegans som ingen i området kommer i närheten av att matcha.
Hemligheten bakom dess silkeslena finess är sval bergsluft från Sierra de la Demanda och omgivande skogar av enbär, tall och ek som håller temperaturen tre grader svalare än resten av byn La Aguilera.
Med 99 poäng från Robert Parker, som förväntar sig ännu större saker med ytterligare flaskmognad, lovar vi att slåss för varje flaska av detta flaggskepp Gran Reserva från vinstockar som är över 100 år gamla. Ren världsklass!
Vinet levereras i original trälådor om 6 st. Mycket begränsat lager!
...
Njut av den till lamm, krokåldrat nötkött, anka, vilt, svartfotsskinka och lagrade ostar. Servera vid 16-18°.
Hur smakar Dominio del Aguila Ribera del Duero Peñas Aladas Gran Reserva 2018 ØKO i trækasse?
Peñas Aladas Gran Reserva 2018 presenterar sig mörkt björnbärsrött med en nästan svart mitt... I doften magisk, förtrollande och grandios med rent gudomliga dofter av torkade röda blommor, saftiga svarta körsbär, björnbär, engelsk lakrits och mörka plommon som öppnar dörren till mogna källardofter av mörkrostade kaffebönor, söta orientaliska kryddor, kritaktig mineralitet, torkat kött, skogsmark, anis, tryffel och rosmarin... Vinet landar mjukt och med en unik sval, silkeslen elegans på tungan, där den kraftfulla frukten, fatet och mineraliteten kraftfullt lyfter helhetsupplevelsen till en sfär av solitär klass. Minutlång och perfekt nyanserad avslutning med utsökta tanniner och en rikedom av spanska lyxkryddor från den 53 månader långa fatlagringen. Komplex. Koncentrerad. Underbart. Detta är ett av de mycket sällsynta viner som lämnar även kräsna provsmakare helt mållösa... Historiskt stor, magisk Ribera del Duero! Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.
Dominio del Aguila Ribera del Duero Peñas Aladas Gran Reserva 2018 ØKO i trækasse passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener