





Edgard Regnault Maranges 1er Cru La Fussière 2009
Det finns fantastiska Bourgogne-år ... och så finns det exceptionella, historiska och nästan helt slutsålda 2009!
Master of Wine Jasper Morris, världens ledande Bourgogne-expert, jämför talande nog nivån med det legendariska 1959, som också till stor del redan har druckits.
Därför har det fram till nu varit praktiskt taget omöjligt att få tag på Maranges 1er Cru La Fuissière från 2009, men nu har Bourgogne-fans en historisk chans att smaka på vad all hype handlar om!
Våren 2025 kontaktades vi av en mycket respekterad vinhandlare som i mer än 20 år har specialiserat sig på vin från några av de mest prestigefyllda producenterna i Frankrike och resten av världen.
Genom ett unikt nätverk i Bourgogne hade vinhandlaren kommit i besittning av ett antal skattgömmor från bortglömda toppår. När vi fick proverna blev vi så glada över kvaliteten på de drickfärdiga vinerna att vi genast köpte allt!
Maranges i den sydligaste delen av Côte de Beaune bestod ursprungligen av tre separata appellationer, Cheilly-lès-Maranges, Dezize-lès-Maranges och Sampigny-lès-Maranges, tills de slogs samman 1988.
La Fuissière sträcker sig över gränsen mellan Cheilly och Dezize. Den enskilda vingården är den största av sju terroirer i Maranges som har upphöjts till den speciella statusen Premier Cru. Den sydvända sluttningen ligger högt, är relativt brant och gränsar direkt till toppvinodlingen Grand Clos Rousseau 1er Cru från grannbyn Santenay i öster.
La Fuissières söderläge innebär att vinstockarna badar i solsken hela dagen, vilket främjar druvornas mognad och smakrikedomen i det färdiga vinet... Detta gäller naturligtvis särskilt under absoluta toppår som 2009!
Njut av det till biffar, fågel, ankbröst, fågelvilt, svamprätter, charkuterier och milda ostar. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Edgard Regnault Maranges 1er Cru La Fussière 2009?
Maranges 1er Cru La Fussière 2009 visar upp en vacker vinröd Bourgogne med en mogen tegelfärg vid glasets kant. Näsan är full av spännande, källarmogna nyanser av skogsmark, lufttorkat kött, läder och kalksten som elegant förenas med toppårgångens saftiga fruktnoter av smultron, röda och svarta körsbär, plommon och torkade blommor samt helt integrerade inslag av vanilj och kaffe från fatet. Den mogna röda Bourgognen glider som siden över tungan och imponerar med en vackert balanserad helhet av frukt, fatkryddor och en generös dos mogen burgundisk magi — den typ man alltför sällan får chansen att smaka. Kort sagt, en utmärkt, drickbar röd Bourgogne till ett mycket, mycket attraktivt pris! Drick nu eller spara i över 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Jordgubbe
Kaffe
Läder
Svarta körsbär
Svampar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Edgard Regnault Maranges 1er Cru La Fussière 2009 passar bra till...
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener