





Edgard Regnault Pommard 1er Cru La Platière 2010
"94 points. Superb." – Wine Enthusiast Vintage Chart (årgångstabell, Côte de Beaune Red 2010)
"94 points. Outstanding" – Robert Parker Vintage Chart (årgångstabell, Côte de Beaune Red 2010)
"The 2010 vintage for Burgundy was extremely good." - Wine-Searcher
Nej, du drömmer inte. Du kan nu få tag på 1. Cru Pommard från den ansedda marken ”La Platière” från den berömda årgången 2010. Ett strålande år för Bourgogne och därför länge bara en saga hos vanliga vinhandlare.
Vill du uppleva källarskatt-årgångar som denna måste du ofta gå via auktion eller till utlandet, där priserna snabbt skenar. Vi har säkrat detta restparti genom en högt respekterad ”Fine Wine Merchant”, som i mer än 20 år specialiserat sig på vin från några av de mest prestigefyllda producenterna i Frankrike och resten av världen.
Via ett unikt nätverk i Bourgogne har vinhandlaren kommit i besittning av flera skattkammarpartier från bortglömda toppår. Vi provade vinerna nyligen och blev lika förbluffade som när vi inköpte de första partierna från Edgard Regnault våren 2025.
1. Cru-marken La Platière ligger unikt - som en av de få markerna sydväst på ”La Grande Combe”. Det är i dalen ner mot floden Dheune, som majestätiskt rinner genom Pommard och delar staden i två. Ett gammalt muntligt ordspråk säger - ”De bedste marker, har udsigt til vandet”, och vi hyser inga tvivel.
Man har helt från början visat att det här var ett vin med stort lagringspotential då det har mognat i hela 18-24 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 1/3 helt nya, 1/3 ett år gamla och 1/3 använda.
En del av det som har gett Bourgogne dess mytomspunna kultstatus bygger just på de förtrollande tertiära aromerna av skogsmark och parfymerade blommor som utvecklas genom tålmodig källmognad. Här får du allt insvept i silkeslen frukt och delikata lyxkryddor. Wow.
…
Njut av den till biffar, vilt, ankbröst, tapas, svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Edgard Regnault Pommard 1er Cru La Platière 2010?
Edgard Regnault 'La Platière' 1er Cru 2010 visar upp en överraskande djup körsbärsröd färg, som längs kanten har begynnande tegelfärgade nyanser tack vare drygt 15 års lagring i källaren. Herregud vilken doft som stiger ur glaset… Pommard i sin ädlaste form med toner av torkade rosor och violer, fullt mogna körsbär, skogssmultron, hallon och blåbär som möter djupa källarstreck av örter, våt skogsbotten, vanilj, nyrostad moka och choklad från den förnäma fatlagringen på burgundiska ekfat. I munnen slingrar vinet sig runt tungan med en förbluffande frisk Pinot Noir-frukt, som framstår både fyllig och finslipad. De mogna röda bären och läckra fatkryddor kompletterar varandra perfekt i smaken, som rundas av med nästan självupplösande tanniner samt lite läder och spännande mineraliska nyanser. Ett praktexemplar av en Platière från den legendariska årgången 2010. Drick nu, eller spara 15–20 år från skördeåret.
Smaknoter
Cederträ
Jordgubbe
Röda körsbär
Svampar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Edgard Regnault Pommard 1er Cru La Platière 2010 passar bra till...
Hur är Edgard Regnault Pommard 1er Cru La Platière 2010 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir, utvalt från den enskilda, 1er Cru-klassificerade parcellen "La Platière", som sluttar mot sydväst ner mot floden Dheune i Pommard. Efter avslutad jäsning får den röda Bourgogne 18–24 månader på 228‑liters burgundiska ekfat, varav 1/3 helt nya, 1/3 ettåriga och 1/3 använda.
Druvor
Pinot NoirVindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener






















