
Etude Carneros Pinot Noir 2019
Overseas Premium Pinot Noir i en burgundisk stil med kallt klimat.
Carneros ligger mitt emellan två av USA:s bästa vinregioner, Sonoma och Napa Valley. Platsen är känd för att producera Pinot Noir i världsklass, och det var med detta uppdrag i åtanke som Tony Soter grundade Etude Winery redan 1982. Han blev förälskad i terroiren i denna del av Kalifornien, som är starkt påverkad av dimma och svala Stillahavsvindar från San Pablo Bay, vilket ger druvorna tillräckligt med tid för att utveckla den perfekta koncentrationen av smaker.
Tony har kallats en pionjär i Corneros och Etude Winery har hjälpt till att sätta regionens Pinot Noir-viner på världskartan. Idag anses de vara bland de bästa i världen utanför Bourgogne.
Med fina recensioner från Wine Spectator och James Suckling har vi att göra med ett vin som lätt kan sitta till bords med en 1er Cru Côte de Beaune...
Njut av denna läckra Pinot Noir till grillad lax, BBQ-kyckling, pizza, fågel och svamp. Servera vid 16-17°C
Hur smakar Etude Carneros Pinot Noir 2019?
Den ungdomliga och friska Pinot Noir glittrar i glaset med en granatäppleröd färg. Doften avger en himmelsk doft av torkade blommor, saftiga mogna jordgubbar, hallon, blåbär och körsbär, med komplexa inslag av lakrits, te, apelsinskal, humus, läder och subtila inslag av vanilj från fatet. På tungan breder en perfekt mogen och silkeslen Pinot-frukt ut sig, dominerad av mörka bär. Vinet är friskt, atletiskt och vackert balanserat med en lång och komplex avslutning med livlig körsbärsfrukt, skogsmarksmineralitet och kryddiga inslag av salvia. Drick nu, eller 8-10 år efter skördeåret.
Etude Carneros Pinot Noir 2019 passar bra till...
Hur är Etude Carneros Pinot Noir 2019 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir skördad från Etudes vingårdar i stjärn-AVA:n Carneros, inklämd mellan Sonoma och Napa Valley. Vingårdarna är starkt påverkade av dimma och svala Stillahavsvindar från San Pablo Bay, vilket ger druvorna tillräckligt med tid för att utveckla en perfekt koncentration av smaker. Druvorna kommer från Etudes egna fält som, mycket ovanligt för Carneros-regionen, har vulkanisk jord under marken. Denna kombination bidrar till att skapa perfekta förhållanden för de burgundiska favoritdruvorna Pinot Noir och Chardonnay. Vinrankorna på Etudes fält är tätt planterade för att ge extra smakkoncentration i druvorna. Odlingen på Grace Benoit Ranch är certifierat hållbar och är uppdelad i fyra små parceller där mer än 20 olika Pinot Noir-kloner planteras.
I vingården sker den burgundisk-inspirerade jäsningen i öppna kärl med en liten mängd hela kluster. Varje parcell jäses individuellt och det färdiga vinet blandas först i slutet innan det slutliga vinet lagras på franska ekfat. Endast en liten del av de nya ekfaten används i processen.
Druvor
Pinot NoirVindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll















