
Famille Berrouet Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2019
"Jean Claude Berrouet – best known for his 44 years as director of Petrus in Pomerol" - Decanter
“A world-renowned producer of merlot and was responsible for Pétrus wines for 44 years.” – Wine-Searcher
"95 points. Superb" - Wine Enthusiast Vintage Chart (årgångstabell)
“For Saint-Émilion, the 2019 vintage was exceptionally good…” – Wine Searcher
Legenden bakom Pétrus med sitt eget kultprojekt i Saint-Émilion… Historien bakom det här vinet är otrolig och smaken överträffar lätt en 500-kronors Cru Classé. Vi har skaffat ett restparti av den eftertraktade mikroproduktionen från Saint-Émilions superårgång 2019!
Efter 44 år som ledande vinmakare för legendariska Pétrus i Pomerol har Jean-Claude Berrouet i praktiken tackat för sig och lämnat över stafettpinnen till sin son Olivier.
Men sommaren 2019 blir Jean-Claude i största förtroende kontaktad av en tidigare lärling som vill sälja en unik, enskild 2,55 ha-vingård i Saint-Émilion – omgiven av absoluta toppslott som Laroque, Tour Saint-Christophe och Tertre Roteboeuf Grand Cru Classé.
Jean-Claude slår till omedelbart och skapar nu, med hjälp av sin yngste son, Château Hyon La Fleur enligt samma arbetsfilosofi som redan givit honom legendstatus efter mer än fyra decennier i spetsen för Pétrus. Resultatet är ett gudomligt gott vin från högra stranden med 95 % Merlot och 5 % Cabernet Franc.
På grund av de strikta franska reglerna måste Château Hyon La Fleur dock nöja sig med att kallas Saint-Émilion. Eftersom toppmarken köptes utan tillhörande slott måste vinframställningen flyttas till familjen Berrouets egen egendom i Montagne-St-Émilion... alltså utanför appellationen Saint-Émilion Grand Cru.
Vi har övertalat Pétrus-legendaren att sälja ett litet restparti från hans debutårgång… Och vi vågar lova en smakupplevelse som ligger flera nivåer över prisnivån.
Njut av den till saftiga biffar, anka, viltkött, lamm, rejäla tapas och charkuterier samt svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Famille Berrouet Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2019?
Hyon La Fleur 2019 presenterar sig med en djup körsbärsröd färg som är kolsvart i mitten ... Nosen utstrålar enastående St.Émilion-klass med blommig elegans och fruktkraft i världsklass. Snurra vinet och du kommer att släppa lös en komplex bukett med förtrollande aromer av röda blommor, vilda hallon, våt kalksten, plommon, svarta vinbär och saftiga svarta körsbär, som ger plats för Pomerol-mineraliska inslag av tryffel och skogsmark samt vanilj, kaffe, choklad och lakrits från fatlagring ... Silkeslen och relativt fruktig i gommen med massor av fina nyanser och lager i smaken... Allt kulminerar i en dansant, elegant avslutning där fatets lyxiga kryddor och fina tanniner samspelar vackert med den läckra toppfrukten från superårgången. Debutvinet från Pétrus-legendaren. Det här är helt galet! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Tsigarkasse
Rök
Svampar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Famille Berrouet Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2019 passar bra till...
Hur är Famille Berrouet Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2019 framställt?
Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2019 är framställt av 95 % Merlot och 5 % Cabernet Franc, som familjen Berrouet handplockar från 40 år gamla vinstockar på deras 2,55 hektar stora enskilda parcell i Saint‑Émilion‑kommunen Saint‑Christophe des Bardes. Trots att detta förnäma kalkstens‑terroir ligger omgiven av toppslott som Laroque, Tour Saint‑Christophe och Tertre Roteboeuf Grand Cru Classé, får vinet endast benämnas Saint‑Émilion, eftersom själva vinifieringen sker uppe i Montagne‑St‑Émilion på familjen Berrouets egen gård.
Här jäser vinet parcell för parcell i små betongtankar med fruktbevarande temperaturstyrning, medan 19–20 dagars macerationstid drar ut seriös färg, smak och tanniner från druvskalet. Därefter följer malolaktisk jäsning i ståltank samt Berrouets slutliga «master blend », innan vinet fulländas med 12 månaders lagring på 225‑liters franska barrique‑fat, varav 25 % helt nya.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener



















