
Domaine Louis Fleurot Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes 2020
Vild Nuits-Saint-Georges från gamla vinstockar!
Domaine Fleurot, en liten familjeägd egendom, har några mycket speciella Pinot Noir-stockar på sin frimärksstora åker i den berömda Côtes de Nuits. Endast 0,69 hektar enligt uppmätningen, men 70 år gamla vinstockar ger druvmaterialet till detta underbara vin.
Det är inte varje dag man ser så gamla vinstockar i Bourgogne, där många producenter väljer att återplantera så snart stockarna närmar sig 50 år. Men inte på Domaine Fleurot, som i en utmärkt 2020-årgång har gjort en Nuit-Saint-Georges som verkligen ger valuta för pengarna.
Stor och fyllig Pinot Noir med mycket kraft och struktur efter hela 18 månaders fatlagring — perfekt till smakrika rätter med fågel och vilt. Ett toppköp i mycket begränsad upplaga.
Njut av denna stora Bourgogne till fågel, svamprätter, saftiga biffar, grillat och mogna ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Louis Fleurot Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes 2020?
Vinet omsluter glaset med en vacker, mörk körsbärsröd färg. Djup och nyanserad doft med både röda och mörka bär — hallon, körsbär, blåbär, svarta vinbär och smultron. Detta följs av spännande, komplexa toner av läder, torkat kött och en aning vanilj från den lilla andelen nya ekfat. Vinet landar i munnen med en överdådig och intensiv koncentration av frukt från de gamla vinstockarna. Fina, matvänliga tanniner skapar struktur i den långa eftersmaken, som tonar ut vackert med mörka bär, fatkryddor och lyxiga inslag av tryffel. Mums! Drick nu eller spara i över 10 år från skördeåret.
Domaine Louis Fleurot Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes 2020 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Fleurot Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes 2020 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir som skördats av familjegodset från en 0,69 hektar stor odlingslott med mikrospikar. Här producerar gamla Pinot-vinstockar med en medelålder på över 70 år intensiva och smakrika druvor. Vingården har ett optimalt läge i söder- och sydostläge, vilket ger druvorna rikligt med solsken. När de färska druvorna anländer till vingården krossas de och läggs i kallmaceration, där druvskalen avger smak och färg utan att ge hårda tanniner. Jäsningen sker vid 30 °C och pågår i 3–4 veckor. Daglig stampning av druvskalen och överpumpning av musten ger extra smak och struktur åt vinet. Efter jäsningen överförs vinet till små ekfat där det mognar i 18 månader. 10 % nya fat används, medan resten är 1 år gamla respektive över 3 år gamla.
Druvor
Pinot NoirVindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener













