
Fontalpino Chianti Classico 2018 ØKO
Nu kan vi för sjunde årgången i rad presentera Danmarks bästa Chianti-köp!
Fontalpino är själva essensen av Chianti Classico med sin saftiga Sangiovese, som dessutom är ekologiskt certifierad.
Hemligheten bakom Fontalpinos oerhört höga kvalitet finns i källaren. Här har Gioia Cresti skapat vinet tillsammans med sin make, Carlo Ferrini, som flera gånger utsetts till ”Italiens bedste winemaker”.
Därför förstår man vinens framgång — årgång efter årgång försvinner den i ett nafs. Vi säger ”grazie mille” till Gioia och Carlo Ferrini för att kunna erbjuda topp-Chianti till så kundvänliga priser.
Den saftiga Chianti kan enkelt avnjutas som ett mysigt glas, men är också utmärkt tillsammans med skinka, rött nötkött, italienska specialiteter, fågelvilt, svamp och mogna ostar. Avnjut vinet vid 16–18 °C.
Hur smakar Fontalpino Chianti Classico 2018 ØKO?
Vinet är vackert rubinrött med fina violetta nyanser. För näsan mot glaset och låt dig hänföras av det förtrollande Toscana… Med ljuvliga toner av vilda hallon, körsbär, viol, tranbär och plommon, som på ett elegant sätt kompletteras av apelsinskal, rosmarin, timjan samt kaffetoner från fatlagringen. I munnen vecklar vinet ut sig silkeslent med en saftig fruktcharm, som klingar av med Sangioveses klassiska örtkrydda och ett perfekt avstämt tanninbett. Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Fontalpino Chianti Classico 2018 ØKO passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning