



Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2018 ØKO
Det supertoscanska superköpet gör det igen - igen!
Efter en oavgjord match mot självaste Ornellaia har Do Ut Des blivit extremt eftertraktad eftersom priset ännu inte har hängt med i kvaliteten i den övre toskanska luften.
James Suckling och Robert Parker är rörande överens om att Do Ut Des 2018 presterar på en nivå som sällan skådats, inte ens för detta legendariska toppvin!
Vi talar om ekologisk Super Tuscan i världsklass från Gioia Cresti och hennes legendariska make, 100-poängsstjärnan Carlo Ferrrini.
Vinmakarteamet skapar Do Ut Des 2018 på en fransk Bordeaux-blandning bestående av 33% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot och 34% Petit Verdot, som lagras som en Bordeaux 1. Cru Classé med 18 månader på franska 225-liters barriques från Allier och Trochet.
Resultatet är ett mycket dramatiskt mörkt, komplext och smakrikt rött vin i klass med de bästa i Toscana!
Njut av det till lamm eller saftigt nötkött med örter, fylliga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2018 ØKO?
Djärv, rik och svart som natten i ett glas.... Nosen är enormt kraftfull med koncentrerade aromer av viol, grönpeppar, svarta körsbär, mogna plommon och svarta vinbär, följt av mynta, cederträ, toskanska örter, bränd jord, tjära, tryffel, lakrits och exotiska fatkryddor... I munnen djärv, rik och fyllig med stor mörk fruktig mjukhet! Under den saftiga jättefrukten finns fatets läckra söta kryddor, massor av salta örter och en gudomligt komplex skogsmarksmineralitet som övertrumfas av köttiga tanniner i det minutlånga klimaxet ... Toscansk excellens och värde i världsklass! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2018 ØKO passar bra till...
Hur är Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2018 ØKO framställt?
Vinet är gjort på en kraftfull Super Tuscan-blandning av de franska Bordeauxdruvorna Merlot (33%), Petit Verdot (34%) och 33% Cabernet Sauvignon (33%). Familjen Cresti skördar druvorna för hand från den sydostvända vingården Montaperti i södra Chianti Classico. De sandiga, steniga jordarna i terroiren och den höga planttätheten (som i Bordeaux) resulterar i en naturligt låg skördeavkastning av exceptionellt hög kvalitet.
Musten spontanjäses med de naturligt förekommande jäststammarna från terroir och vinkällare, medan 25 dagars maceration av druvskalen vid 28-30°C ger ett toppvin med stora extrakt av färg, smak och tannin.
Vinet lagras först i 18 månader på franska 225-liters barriquefat från Allier och Trochet, följt av 6 månader på flaska innan det släpps till försäljning.
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll















