





Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2019 ØKO
"Den bästa årgången jag har sett på länge" - Carlo Ferrini, den världsberömda GIODO Brunello-vinmakaren om 2019 års årgång i Toscana.
Breaking News - 95 poäng från Robert Parker för 2019 års drömårgång av Do ut Des!
Vi har sett det komma under en lång tid, men nu har det bekräftats av Robert Parker själv. Årgång 2019 är helt enkelt magisk i Toscana och vår mest populära Super Tuscan får välförtjänt sitt högsta betyg någonsin av Robert Parker. 95 poäng är mycket högt i Parker-sammanhang och Do ut Des kommer att placeras på samma hylla som 3-4 gånger dyrare viner!
Do ut Des är van att slåss långt över sin prisklass och vinet fick sitt genombrott i den legendariska årgången 2016, där det uppnådde samma betyg som det ikoniska Ornellaia på 2000 kr. per flaska!
Sedan den vilda bedriften har Do Ut Des varit mycket efterfrågad - med den nya 95-recensionen från Robert Parker kommer varje flaska av årgång 2019 att bli uppköpt, så passa på medan du kan.
Vi talar om ekologisk Super Tuscan i världsklass från Gioia Cresti och hennes berömda make Carlo Ferrrini, som har fått 5 x 100 poäng i årgången 2019.
Vinmakarna var sedan länge överens om att detta skulle bli en milstolpe för Do Ut Des, en fransk Bordeaux-blandning bestående av 33% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot och 34% Petit Verdot. Vinet är bortskämd i källaren som en Bordeaux 1. Cru Classé med 18 månader på franska 225-liters barriques från Allier och Trochet. Vad sägs om det?
En super toscansk upplevelse i världsklass. Mycket dramatiskt mörkt, fatkomplext och smakrikt som fan!
Njut av det till lamm eller saftigt nötkött med örter, fylliga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2019 ØKO?
Do Ut Des 2019 utmärker sig dramatiskt i glaset med en djup, nästan nattsvart, svartvinbärsröd färg. Nosen inleds med en nästan Pomerol-liknande kraft, medan den är sprängfylld med färska violer, saftiga svarta körsbär, mogna plommon och svarta vinbär, berikad med toskanska örter, cederträ, tjära, tryffel, lakrits och exotiska fatkryddor ... Vinet landar fett och mjukt i munnen med 2019 års imponerande fruktrikedom. Under den saftiga jättefrukten finns fatets läckra söta kryddor, massor av salta örter och en gudomligt komplex skogsmarksmineralitet som övertrumfas av köttiga tanniner i det minutlånga klimaxet ... Se upp Ornellaia... Do Ut Des levererar igen på högsta nivå! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2019 ØKO passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener