





GIODO Brunello di Montalcino 2020 i trækasse
Under rubriken "Här är vinet italienarna älskar mer än Barolo - och i den här årgången är det drickfärdigt" hittar Jyllands-Posten de bästa vinerna i årgång 2020 från Brunello di Montalcino i ett stort fält av kandidater. TESTVINNAREN - årets högst rankade Brunello - är GIODO 2020!
5 x 100 poäng i föregående årgång ... Nu topprankad Brunello hos både Intravino och Decanter i den nya årgången 2020! Ja, GIODO har förbokat en plats vid det exklusiva Brunellobordet där endast en liten handfull personer får sitta.
Mannen bakom GIODO, Carlo Ferrini, är Italiens mest framgångsrika vinmakare. Han hade redan flera 100-poängsviner på sitt CV från sin tid som vinmakare på ledande italienska kultproducenter som Casanova di Neri innan han hade råd att köpa sin egen drömterroir i frimärksstorlek, som han döpte till GIODO.
Istället strömmar det nu in 100-poängare för Carlos egen GIODO-Brunello, som särskilt hyllas för den skyhöga elegans som han uppnår genom "hands off"-vinframställning - ingen tillsats av jäst och kort maceration utan överpumpning. Drömterroiren måste vara i fokus, och därför tillämpar Carlo en mer diskret fatlagring med cirka 36 månader på 500 liters, 700 liters och 2.500 liters franska ekfat. Detta avrundas med 18 månader i en cementtank före lansering.
Detta är kultbrunnello i ordets bästa bemärkelse. Ett unikt vin med lagringspotential för de närmaste 25 åren. Vid köp av 6 flaskor, levereras i original trälåda.
Njut av detta sublima toppvin till saftigt rött nötkött, lammrätter med örter, risotto, pasta med medelhavsörter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
GIODO Brunello di Montalcino 2020 i trækasse passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll