
GIODO Brunello di Montalcino Magnum 2018 egetræskasse
Kraftfull och komplex Sangiovese som svävar på en fint vävd väv av parfymerad frukt, skogsmarksmineralitet och lyxiga kryddor från den långa mognaden på ekfat. En applåd för GIODO 2018! Här i en exklusiv magnumflaska som levereras i en vacker ekbox.
Signaturvinet från Carlo Ferrini är gjort på Sangiovese-druvor i världsklass från det berömda GIODO-fältet, som bara är marginellt större än en fotbollsplan. Som ett resultat av detta är produktionen naturligt mikroskopisk, vilket gör GIODO till ett av de sällsynta och mest eftertraktade Brunello-vinerna år efter år.
2018 är redan monstruöst i glaset, men lagringspotentialen för detta kultvin är gigantisk!
Njut av detta sublima toppvin till saftigt rött nötkött, lammrätter med örter, risotto, pasta med medelhavsörter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO Brunello di Montalcino Magnum 2018 egetræskasse?
GIODO 2018 imponerar redan vid upphällningen med sin diamantklara körsbärsfärg som har vackra tegelstensnyanser i kanten. Nosen är inget annat än äventyrlig och uppfyller alla förväntningar på den nya Brunello-årgången. Nosen öppnar med blommiga inslag av torkade violer som snabbt kompletteras av blodapelsinskal, torkade tranbär, Amarenakörsbär, mörka plommon och svarta vinbär. Lyxiga inslag av mossig skogsmark och tryffel framträder i bakgrunden, där även fatets kryddiga toner gör sig påminda. Wow, det är enormt! Det mästerliga vinet landar mjukt och rikt på tungan med GIODO:s delikata signaturfrukt som skriker "Sangiovese" så högt att de måste hålla för öronen hela vägen upp i Chianti! Fina, fina tanniner och delikata fatkryddor följer frukten till slutet. Utmärkt nu, men kommer att utvecklas magiskt under de kommande +20 åren från skörden.
GIODO Brunello di Montalcino Magnum 2018 egetræskasse passar bra till...
Hur är GIODO Brunello di Montalcino Magnum 2018 egetræskasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Sangiovese från Giodo-fältet i centrala Montalcino. Fältet sluttar 10% mot sydost och har en jordmån av porös och fossiliserad kalksten. Druvorna är ekologiskt odlade och vinet framställs med varsam "hands off"-vinframställning - ingen jästtillsats och kort maceration utan pumpning. Lagrad 36 månader på franska 500 liters ekfat och 12 månader på flaska.
Druvor
SangioveseOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning